Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Ton en Celinde zijn klaar voor musical Ghost

Vrouwonline was in Londen met de cast van de nieuwe musical _Ghost_ en sprak met hoofdrolspelers Ton Sieben en Celinde S...

Ton en Celinde zijn klaar voor musical Ghost

Vrouwonline was in Londen met de cast van de nieuwe musical _Ghost_ en sprak met hoofdrolspelers Ton Sieben en Celinde Schoenmakers!

Ze slenterde op haar dooie gemakje met haar vriend door de stad, toen Celinde Schoenmaker via haar telefoon op Nu.nl las dat de baanbrekende musical Ghost naar Nederland zou komen. Op datzelfde moment werd ze gebeld door Stage Entertainment met de vraag of ze auditie wilde komen doen. “Toen dacht ik al: dit kan geen toeval zijn. Bij de eerste auditie voelde daarna alles gelijk zo natuurlijk, het viel echt in mijn comfort zone.” De blondine, voor wie dit haar eerste rol is in zo’n grote productie, kan echter nog nauwelijks bevatten dat ze dit echt meemaakt: “Ik ben nog steeds bang dat ze me bellen om de hele boel af te blazen. Of dat ik wakker word en het allemaal een droom bleek. Het is echt te mooi om waar te zijn eigenlijk.”

Op naar LondenSamen met haar tegenspeler Ton Sieben, de rest van de cast, crew én pers reisde de pas afgestudeerde musicalster vorige week af naar Londen om daar de musical alvast te bekijken en een goede indruk te krijgen van het spektakel waar zij zeer binnenkort zelf ook onderdeel van zullen zijn.

“Overweldigend”, is de eerste indruk van Ton, die in de huid zal kruipen van Sam. Celinde, die de rol van Molly op zich neemt, is het met hem eens: “Ik ben echt overspoeld door emoties. Het is een heel dramatisch verhaal, maar ik heb ook erg gelachen. Ik was verbaasd door alle special effects en kreeg kippenvel van de muziek. Het decor is ongelofelijk met die LED-schermen, je kijkt je ogen uit. Dat gemixt met zo’n liefdesverhaal... Echt alles zit erin. Ik wist niet dat dit kon op een podium.”

Patrick en DemiDe musical Ghost is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1990, met Demi Moore en Patrick Swayze als Molly en Sam. Over een jong, stapelverliefd stel dat iets vreselijks overkomt: Sam wordt op straat vermoord tijdens een overval. Sam kan zijn Molly echter niet loslaten en blijft tussen hemel en aarde zweven om bij haar te zijn. Bovendien probeert hij haar te beschermen als hij ontdekt dat ze door toedoen van zijn beste vriend Carl in gevaar is. Hij schakelt de hulp in van het excentrieke medium Oda Mae.

Naar NederlandOp 28 augustus gaat de voorstelling van start in het Beatrix Theater in Utrecht. Ghost is momenteel alleen nog te zien op Broadway in New York en West End in Londen, dus het is vrij uniek dat ons land al als derde zal volgen. Stage Entertainment kondigde het stuk met ‘het revolutionaire decor met state of the art video-, LED en projectietechnieken, gecombineerd met verbluffende special effects en illusies’ dan ook vol trots aan.

De twee kersverse hoofdrolspelers kennen elkaar al van school. Hoewel ze van elkaar wisten dat ze auditie deden, was het een verrassing om er uiteindelijk allebei met de hoofdrol vandoor te gaan. “Het is heel leuk om dit te kunnen delen”, vertelt Ton. “Ik hoopte al dat ze het zou worden, ze is zo belachelijk goed. Ik gunde het haar heel erg.” Ook Celinde is blij met de samenwerking. “Ton is een goede vriend van me en tussen ons loopt het als een trein. Het was afwachten of ze het met ons aandurfden en gelukkig was dat het geval.”

Eigen ervaringenTon is momenteel nog te zien in Miss Saigon, waarover wij hem al eerder spraken. In die rol, van militair Chris, nam Ton veel van zichzelf mee. Dat zal in Ghost niet anders zijn. “De zakelijke kant van Sam, jezelf ergens in vastbijten en zorgen dat je als beste uit de bus komt, dat zit ook in mij. Dat wil ik ook graag groter maken. Voor de scènes daarna, als Sam overlijdt en de emotionele achtbaan die daarbij hoort, put ik ook uit eigen ervaringen. Ik heb namelijk tien jaar geleden mijn vader verloren en dat was natuurlijk heel erg heftig.”

Celinde voelt zich erg gezegend dat ze nog nooit zoiets heeft meegemaakt. “Ik moet er niet aan denken dat mijn vriend zoiets overkomt”, zegt ze verschrikt. “Maar ik kan me wel heel goed inleven. Molly en ik hebben daarnaast heel veel overeenkomsten. Ze is een sterke onafhankelijke jongedame, zo zou ik mezelf ook graag willen zien. Dat is zo mooi aan die rol, ik hoop echt dat ik er veel van mezelf in kan stoppen.”

Na de doodTon zal zijn rol van geest Sam vol overtuiging spelen, want hij gelooft wel dat er ‘iets’ is na de dood. Die gedachte geeft hem veel rust. “De wereld waarin wij leven is tastbaar, de wereld erna enkel en alleen niet meer. Zo zie ik dat. Die wereld waar Sam in is blijven hangen en hoe hij de hele voorstelling probeert grip te houden op die tastbare wereld, ik denk dat dat bestaat.”

“Ik hoop dat dat zo is”, vult Celinde aan. “Dat zou toch wel heel mooi zijn. In Ghost gaat het erom dat je voor de laatste keer nog iets tegen een overleden dierbare kunt zeggen. Hoe erg iets je spijt of hoe veel je van iemand houdt. Ik denk dat iedereen dat wel zou willen en dat is wat je zo raakt.”

Ghost is vanaf 28 augustus te zien in het Beatrix Theater in Utrecht. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op www.musicals.nl.

Filmpje: Musicalworld.nl