Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Ho Ho Ho

Ben jij er al uit? Wordt het uitgebreid of juist niet? Ga je voor nieuwe recepten of oude toppers? Voor Arabisch of toc...

Ho Ho Ho

Ben jij er al uit?

Wordt het uitgebreid of juist niet? Ga je voor nieuwe recepten of oude toppers? Voor Arabisch of toch liever die gevulde kalkoen? Of misschien schuif je wel ergens aan. Velen denken na over hun Kerstmenu. Zelf ben ik er nog niet uit. Bij ons staat de 24ste, Kerstavond centraal. Met familie, een kerstverhaal en een kleinigheid onder de Kerstboom. Onze avond eindigt altijd met een papieren hoedje op ons hoofd. Zo één die, als iemand even zachtjes kucht, al van je hoofd valt. Daarbij een inimini plastic speeltje, dat altijd voor het einde van de avond kapot is. Tradities?? Dit jaar is het bij ons thuis. Liefst zonder stress in de keuken. En zonder kinderen die liever van tafel afgaan dan eraan blijven zitten. Zover ben ik al wel. Wil jij dat ook? Dan zijn deze tips misschien ook iets voor jou.

Hoe hou je stress buiten de keuken?1. Plan je menu alvast nu en haal alle boodschappen op tijd in huis. Zo voorkom je last minute Kerststress in de supermarkt. Of doe je boodschappen echt op het allerlaatste moment. Dan zie je ook niet veel mensen meer in de winkels.2. Probeer nieuwe recepten eerst uit. Oefening baart kunst en vertrouwen geeft rust.3. Kies minimaal twee gerechten die ver van te voren te maken zijn. Zo zit je zelf ook rustig aan tafel.4. Bedenk dat het vooral om de mensen, de gesprekken en de gezelligheid aan tafel gaat. Het eten speelt een rol, maar zorgt niet voor de leuke herinnering.5. Laatst las ik nog deze tip; een kleine tafel en wat sterke drankjes maken de sfeer vaak opperbest. Op elkaars lip zitten, zorgt voor echt contact. En de drankjes maken de sfeer vooral losser. Weet niet hoe het bij jou familie is, maar bij mij zorgt dit al snel voor een averechts effect.

Hoe hou je kinderen aan tafel?1. Laat kinderen menukaartjes en naamkaartjes maken. Kunnen ze daar trots over vertellen aan tafel. Een eigen foto als naamkaartje is ook altijd leuk.2. Dek de tafel met een wit papieren kleed en geef er kleurtjes bij. De ouderen kinderen kunnen op het kleed aan de slag met boter, kaas en eieren of woordspelletjes.3. Geef kinderen ook kleine taken, zoals rondgaan met het brood en iets makkelijks uit de keuken halen. Gebruik uitsteekvormpjes voor leuke kerstfiguren uit geroosterd wit brood.4. Kies als nagerecht voor chocolade fondue. Zelf aan de slag met je eigen bakje gesmolten chocolade, fruit, cake, en marshmallows. Als ze daar nog iets te klein voor zijn, kun je koekhuisjes versieren (zie foto 1). De huisjes zijn al klaar, alleen de versiering is nog kinderwerk. 5. Prikkel de fantasie van kinderen met leuke presentaties op hun bord (zie foto 2).

Nog 11 dagen bedenktijd. Veel succes en zoek je kookinspiratie of heb je bepaalde culi-vragen, laat het weten. PipFoods helpt graag!

Vandaag een feestelijk recept. Bijna helemaal vooraf te bereiden en eenvoudig aan te passen aan de wensen van kinderen.

Kabeljauw met kruidenkorst

Ingrediënten (4 pers):4 kabeljauw haasjes (100 gr p.p.)4 el verse peterselie, fijngesneden4 el basilicum, fijngesneden 75 gr Parmezaanse kaas, geraspt2 beschuiten1 citroen, rasp en sap2 el pesto Genovesezout en peperolijfolie

Bereiden:Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Verkruimel de beschuiten. Meng de beschuitkruimels met de citroenrasp, peterselie, basilicum, parmezaanse kaas en pesto. Leg de kabeljauwhaasjes in de ovenschaal. Besprenkel ze met een klein beetje citroensap, olijfolie, zout en peper. Verdeel het kruidenmengsel over de kabeljauw en druk zachtjes aan. Bak de vis 15 min. tot deze gaar is en het kruidenmengsel goudbruin en krokant. Lekker met doperwtenpuree, geroosterde mini trostomaatjes en geroosterd stokbrood.

Voorbereiding: Het kruidenmengsel zonder de beschuitkruimels kun je de ochtend vooraf klaar maken en afgedekt koel bewaren. Een uur vooraf aan het diner kun je de kabeljauw insmeren met het kruidenmengsel incl. de beschuitkruimels. Tijdens het voorgerecht voorwarm je de oven vast voor.

Doperwtenpuree

Ingrediënten:175 g doperwten (diepvries)3 teentjes knoflook3 el olijfolie25 g boterzout en peper

Bereiden:Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de knoflook op een bakplaat. Schenk de olijfolie over de tenen en rooster ze 20 min tot ze hier en daar zwarte plekjes krijgen en heel zacht zijn. Laat afkoelen en knijp het vruchtvlees uit de schil. Kook de doperwten in 10 min gaar. Laat uitlekken. Pureer met een staafmixer de doperwten met de knoflook tot een gladde puree. Roer de boter er doorheen en breng op smaak met zout en peper.

Voorbereiding: Deze puree kun je de ochtend vooraf klaar maken. Als de vis in de oven staat verwarm je de puree nog even goed door in een pan.

Geroosterde mini trostomaatjes

Ingrediënten:400 gr mini trostomaatjesolijfoliefijn zeezout en peper

Bereiden:Verwarm de oven voor op 220°C. Leg de mini trostomaatjes op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Bestrooi de tomaten met fijn zeezout en peper en rooster ze 10 min. in de oven of tot de schilletjes een beetje openbarsten.

Voorbereiding: Dit kun je een dag van tevoren bereiden. Je kunt ze koud serveren of nog even mee verwarmen, terwijl de vis in de oven staat. Ook lekker met tomatenchutney.

Kinder aanpassingen: 1. Je kunt de vis ook vervangen door kip. De kip bereid je op dezelfde manier, maar dan in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 20 min.2. Het korstje kun je ook maken van parmezaanse kaas, beschuitkruimels en pesto of een scheutje olie.3. De doperwtenpuree is ook lekker zonder de knoflook.

Foto 1. KoekhuisjeFoto 2. Leuk idee! Bron: Appelpiepieces.com