Kruidenhysteria?

Omdat ik een pakje kruidenthee in huis had gehaald waarvan de naam me niets zei maar het me wel nieuwsgierig had gemaakt...

Lees ook

Omdat ik een pakje kruidenthee in huis had gehaald waarvan de naam me niets zei maar het me wel nieuwsgierig had gemaakt, zocht ik -na er al een paar keer van gedronken te hebben- de beschrijving en eventuele vertaling van het betreffende kruid toch maar eens op internet op. Ik googlede wat en spuugte de slok thee die ik op dat moment aan het drinken was nog net niet uit, maar wat las ik daar? ‘Niet gebruiken tijdens de eerste maanden van de zwangerschap.’ Omdat ik het in zo’n geval dan maar meteen helemaal niet vertrouw spoelde ik het restant door de gootsteen, bekeek het pakje nog eens goed en googlede nog even door. Weet je wat, dacht ik, ik mail Pickwick gewoon. Eens horen wat zij er zelf over zeggen.

Vandaag kreeg ik een reactie:
U vraagt of het beter is Pickwick Verveine te vermijden tijdens uw zwangerschap. Bij de Pickwick Verveine (Verbena officinalis) gaat het om ijzerhard.
Pickwick heeft kruidenprodukten in het assortiment die lekker zijn voor de afwisseling. Dat geldt ook voor Verveine. In het algemeen en tijdens zwangerschap in het bijzonder wordt aangeraden om voldoende te variëren en niet te veel van een produkt te gebruiken. Op onderstaande link is meer informatie te vinden over kruiden tijdens de zwangerschap.

Een link naar Oppassen met kruiden volgde. Van het voedingscentrum.

Van veel kruiden is bekend dat ze schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kind, lees ik. Uit voorzorg is het aan te raden om niet te vaak of te veel (producten met) venkel, fenegriek, anijs, nigelle (nieszaad), moederkruid, salie, senna, rabarber, gember, meidoorn en dong quai te gebruiken. Dat geldt ook voor thee van deze kruiden. Bij het koken zijn de hoeveelheden zo klein dat normaal keukengebruik van deze kruiden wel toegestaan is.

Kruiden die echt vermeden moeten worden zijn efedra, aloë, sassafras, kava kava, absint-alsem, borage (komkommerkruid), groot en klein hoefblad, smeerwortel en boerenwormkruid.

Je moet het maar net weten… (Had ik net een komkommerdrankje met Aloë Vera gekocht dat ik vorige week ook al eens helemaal leeggedronken heb…)

Enneh… niet om angst te zaaien, maar ik meen me van mijn vorige zwangerschap te herinneren dat je ook met basilicum (dus ook groene pesto) en kaneel moest uitkijken (inclusief appeltaart, ontbijtkoek, speculaas, stroopwafels, kruidnoten en ik weet niet wat allemaal meer waar ook kaneel in zit verwerkt). Daarover lees ik nu in eerste instantie niks, maar als ik even verder kijk op de site van het voedingscentrum, bij gifstoffen, dan vind ik het wel. Niet om je bang te maken hoor, maar om je te waarschuwen, voor het geval je er dagelijks driedubbele porties van wegwerkt. Lees dan op www.voedingscentrum.nl/EtenEnVeiligheid/Schadelijke+stoffen/Natuurlijke+gifstoffen/In+kruiden/coumarine+(in+kaneel).htm (link te lang, dus zelf even kopiëren) even over de schadelijke stoffen in kaneel en basilicum (klik). Ik ben maar liever voorzichtig…

Als je dit ‘kruidig gebabbel’ hebt gelezen, zou je helemaal haast niks meer durven eten als je zwanger bent (ook niet slim, want diëten mag ook niet, ha ha). Bijna elk kruid uit de lijst lijkt wel baarmoederstimulerend of zelfs menstruatiebevorderend te werken.
Er worden zelfs te vermijden kruiden genoemd die nota bene in de ‘zwangerschapsmix’ die ik laatst gekocht heb zitten! Vreemd…
© Foto: Denise Miltenburg

Goh, wat een gedoe hè? En dan heb ik het nog niet eens over de listeria-bacterie. Of, zoals mijn moeder het in mijn vorige zwangerschap noemde: hysteria.

Wat vind jij? Pas je extra op of vind je het allemaal maar ‘hysteria’?

Laatste nieuws

Zie ook