Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Strokist rijst met puntpaprika

Op de underground markt kwam ik Lizet Kruyff tegen, een historica gespecialiseerd in de geschiedenis van het eten. Een b...

Strokist rijst met puntpaprika

Op de underground markt kwam ik Lizet Kruyff tegen, een historica gespecialiseerd in de geschiedenis van het eten. Een bijzonder interessant onderwerp dat mij als kok/historica natuurlijk helemaal ligt. Ik heb een paar van haar boeken weten te bemachtigen, inclusief cha, cha, cha tsja, wat zullen we eten? waarin prachtige afbeeldingen en verhalen staan over de Nederlandse eetcultuur in het begin van de twintigste eeuw. Ik las in ditzelfde boekje ook het amusante verhaal over koken in de strokist, een besparende manier van koken die werd gestimuleerd voor het runnen van een zo economisch mogelijk huishouden.

Gisterochtend hielp ik een vriendin met verhuizen en ra, ra, ra, wat kwamen we tegen tussen haar curiosa?...... een strokist! Ze had hem ooit op de kop getikt om cadeau te doen aan iemand die dit soort snuisterijen kan waarderen en die persoon werd ik! Vandaag aten we daarom voor de eerste keer rijst uit de strokist. Het is nog een beetje uitvogelen hoelang alles duurt maar het is best handig want zodra het pannetje in de kist staat heb je er geen omkijken meer naar. Bij de rijst hebben we gevulde puntpaprika’s gegeten. Het werd weer een heerlijke ‘niks in de fridge’ vulling, een spannende combinatie van vis met fruit en olijven.

Vulling voor vier middelgrote puntpaprika’s 1 blikje tonijn in olie 1 halve Nectarine in stukjes 4 kersen zonder pit in stukjes 8 zwarte olijven zonder pit in stukjes 4 eetlepels gekookte kikkererwten 4 zongedroogde tomaatjes, geweekt en in reepjes gesneden Twee theelepels gesneden verse dragon ¾ eetlepel tomaten puree Citroensap, peper/zout en sumac (optioneel)

Leg de paprika’s op een gasvlammetje tot het vel zwart is. Laat even afkoelen en trek het vel eraf. Dit kun je ook in de oven of in een pan doen, dan duurt het alleen iets langer. Meng de rest van de ingrediënten in een kom en breng goed op smaak met peper/zout en citroensap. Vul de paprika's, je kunt ze ook oprollen en met een prikkertje vastzetten voor een mooie presentatie.