Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Maak kans op.....

...één van de vijf "Koken op Hout" planken t.w.v 42,- euro. Hoe? Door je eerst te verdiepen in het product en dan de vra...

Maak kans op.....

...één van de vijf "Koken op Hout" planken t.w.v 42,- euro. Hoe? Door je eerst te verdiepen in het product en dan de vraag te beantwoorden.

Wie weet, kun jij dan zelf binnenkort aan de slag met deze nieuwe manier van koken. Eén, waarbij het draait om de rijke en natuurlijke smaken van gerechten zonder al te veel ingewikkelde handelingen. Terwijl de plank en de oven hun werk doen, kun jij nog even bijkomen van de dag. Binnen een half uurtje aan tafel en genieten van een lekkere en bijzondere maaltijd. Dat klinkt goed!

Dit doe je door vlees, vis of zelfs groenten te koken op hout. Eigenlijk zoals Indianen al eeuwenlang doen en nu ook door chef-koks wereldwijd wordt toegepast. Vooral vanwege de unieke smaak die koken op hout met zich meebrengt. Een smaak die het best omschreven kan worden als een beetje gekruid en met een vleugje houtgeur. Niet indringend, maar net even die extra smaak. Sommigen omschrijven het als een lichte citrusachtige smaak.

Hoe werkt dat, koken op hout? Heel eenvoudig. De CedarWood OvenPlank is in feite gewoon een houten plank. Deze laat je minstens een uur voor gebruik onder water staan. Dan verwarm je de oven voor met de plank erin. Op de plek waar je de ingrediënten legt, wrijf je de plank in met olijfolie. Vervolgens zet je de plank met het vlees, de vis en/of de groenten terug in de oven. De cederhout geur die uit de oven komt, is echt heerlijk. Het gerecht serveer je direct uit de oven met de plank op tafel. Ziet er nog mooi uit ook.

Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar koken op hout of wil je iets bijzonders op tafel zetten tijdens de feestdagen, klik dan hier voor het antwoord op de vraag;

"Waar komt de CedarWood OvenPlank van oorsprong vandaan?"

Antwoord gevonden, mail het vóór 10 december naar [email protected] o.v.v Koken op Hout. Vermeld tevens je naam en adres. Op 11 december zal hier, onder het toeziend oog van YouTube, uit alle goede inzendingen de vijf winnaars bekend gemaakt worden.

Een blog van PipFoods is natuurlijk niet compleet zonder recept. Dus ook deze keer één om alvast in de stemming te komen.

Gamba’s met bacon en gremolata

Ingrediënten ( 6 stuks):6 ongepelde rauwe garnalenolijfolie6 plakjes bacon (of ontbijtspek)rasp van één citroenbosje verse peterselie2 kleine teentjes knoflook

Bereiden:Laat de plank minstens een uur onder water staan. Verwarm vervolgens de oven met de plank voor op 120°C. Maak ondertussen de garnalen schoon en verwijder het darmkanaal. Leg de garnalen op een schaal en besprenkel ze met de olijfolie. Wikkel elke garnaal in een plakje bacon en leg ze op de houten plank. Rooster de garnalen gedurende 20 minuten in de oven of totdat het spek knapperig wordt en de garnaal roze.

Bereiden gremolata:Maak de peterselie schoon en verwijder alle steeltjes. Snij de knoflook en de citroenschil in een paar stukken. Mix alles met een elektrische hakmolen zeer fijn. Met een keukenmes kan dit natuurlijk ook. Het mengsel moet strooibaar zijn, vergelijkbaar met geraspte kaas.

Serveer de gamba's op de houten plank en met een schaaltje gremolata erbij. Lekker met knapperige stokbrood en een groene salade. Of met een couscoussalade.

Klik hier als je een filmpje over koken op hout wil zien.