/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2Fcore%2Fgrazia-fallback.jpg)
Mijn favoriete ("slechte") ontbijt: Eggs Benedict. Het is een klassieker, het is sjiek en toch watertandend lekker. En het beste: je kunt het thuis namaken!
Het gerechtje bestaat uit de volgende ingrediënten:
- Gepocheerd ei - Brood (origineel een Engels muffinbroodje, in Nederland komt een geroosterde beschuitbol het dichtst in de buurt) - Ham of bacon - Hollandaise saus
Er doen verschillende verhalen de ronde over de oorsprong van Eggs Benedict. Op Wikipedia lees je er een aantal (altijd interessant!).
Hoe maak je het?
Pocheer het ei. Dat kan op honderd-en-één manieren: zo in de pan (water met azijn en een draaikolkje maken), in speciale pocheerschaaltjes, in plastic zakjes... Vind een manier die voor jou werkt. Oefening baart kunst! Dit YouTube filmpje is in ieder geval erg handig.
Toast het brood (dit spreekt voor zich :-))
Grill/bak de bacon of hamplakken.
Maak de saus. Kopen kan ook, da's veel makkelijker (kant-en-klaar of met een aanmaak-zakje), maar als je meer tijd hebt, maak hem dan zelf! Veel leuker, toch? Dat doe je zo:
Voor de saus:
3 eierdooiers 10 ml witte azijn 60 ml witte wijn 75 g gesmolten boter
Pak een lage, brede sauspan. Klop de eidooiers los van elkaar en meng de azijn en wijn erdoor. Klop goed met een garde. Zet de pan dan op een laag vuurtje en blijf goed kloppen, totdat het een mooie saus wordt. Haal de pan van het vuur, voeg wat zout toe, en schenk nu al kloppende de gesmolten boter erbij. Niet alles tegelijk, maar heel langzaam, en heel belangrijk: blijf kloppen! Uiteindelijk heb je een gebonden en romige saus.
(Gordon Ramsey)
Mijn variatie:
Ik maak Eggs Benedict altijd met een twist. Ik bak bacon uit in plaats van hamplakken (knapperiger en minder 'vol'), en doe het ook wel eens met Bearnaise saus in plaats van Hollandaise saus (voor iets meer pit). Omdat beschuitbollen niet altijd te koop zijn, wil ik ook nog wel eens bagels halveren en toasten. Meer Monique dan Benedict, maar toch, de basis is klassiek ;-)