Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Appeltaart

Het kookboekenseizoen komt er weer aan. In het najaar verschijnen traditiegetrouw de meeste kookboeken. We leven weer me...

Appeltaart

Het kookboekenseizoen komt er weer aan. In het najaar verschijnen traditiegetrouw de meeste kookboeken. We leven weer meer binnen, maken het gezellig en nodigen vrienden uit voor een etentje.

Laat nou een van de eerste boeken ons eigen Appeltaart zijn! Woensdag mailde de uitgever al enthousiast dat de boeken gearriveerd waren. Gisteren bracht de postbode een doosje boeken en konden we het boek zelf voelen, zien en ruiken. Vers drukwerk ruikt heerlijk, bíjna net zo lekker als appeltaart.

Nou. Het boek is er dus. We hebben er sinds eind vorig jaar tot een paar weken geleden haast dagelijks aan gewerkt. Structuur en idee bedenken, testen, proeven, fotograferen. De opmaak, correctierondes, drukproefcontrole. Zo'n boek is een intensief project. En net als je denkt dat het klaar is, komt er nog een laatste wijziging. Zo gaat dat. De spanning van een boek maken, het is bijna verslavend.

Maar je bent vast benieuwd naar de inhoud. Behalve klassiekers als de Hollandse appeltaart, de Franse tarte tatin en American pie staan er veel van mijn appeltaartfavorieten in. De Italiaanse crostata, de rabarber-appelvlaaitjes, de kruidentulbandcake. De Zweedse äppelkaka, de Franse appeltaart met crème fraîche, onze Hollandse appelcake. En bijzonder lekker zijn de appelwafels die je in nog geen 15 minuten in het tosti-apparaat (!) bakt. En bij een tikkie-te-strakke-riem bak je gewoon een vetarme appelcake: heerlijk en écht niemand zal proeven dat dit een boterloze cake is!

Vanaf morgen ligt Appeltaart bij de grotere boekhandels, vanaf volgende week is het boek ook bij de andere boekhandels en online verkrijgbaar.

Ik ben heel benieuwd hoe je het vindt, wat je bakt en laat me vooral ook jouw favoriete appeltaart weten!

Zullen we nu dan nog even een voorproefje doen? De zomerappeltaart met pruimen? Ze zijn er nog volop, sappige zoete pruimen uit onze Hollandse fruitgaarden. Ze combineren perfect met de zojuist geoogste frisse zomerappels.

Fijn weekend! Liefs, Jannekeps. binnenkort verslag van meer kookboeken, ik houd je op de hoogte wat verschijnt de komende weken

Zomerappeltaart met pruimenvoor 8 personen

Begin augustus komen de eerste appelrassen van de boom. Die ‘nieuwe oogst-appels’ zijn heel fris, zurig haast. En enorm knapperig. Heerlijk uit het vuistje, maar ook in een taart. Dancombineer ik ze graag met sappige pruimen. Die zijn er in de zomer ook volop.

1 ei250 gram bloem, gezeefd150 gram suiker100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur300 gram handappels300 gram pruimen50 gram suiker- keukenmachine of mixer met deeghaken, bakplaat bekleed met bakpapier

1 Splits het ei. Kneed in de keukenmachine of met de mixer een samenhangend deeg van de bloem, 75 gram suiker, de boter, de eidooier en een beetje zout. Laat de deegbal in vershoudfolie verpakt minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.2 Schil de appels en snijd ze in partjes. Snijd de pruimen in kwarten. Meng de stukjes fruit in een kom met 50 gram suiker.3 Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Rol het deeg uit tot een ronde deeglap van 4-5 mm dik. Leg het deeg op de bakplaat. Schep het appel-pruimenmengsel in het midden op de deeglap. Vouw het deeg losjes om het fruit, druk het licht aan. Bestrijk het deeg met losgeklopt eiwit en strooi er de rest van de suiker over.4 Bak de taart in de voorverwarmde oven in 30-35 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart op de bakplaat afkoelen.

Bereiding: 30 minutenWachten: 30 minutenOven: 30 minuten

Tip Blauwe bessen en/of bramen zijn een goed alternatief buiten het pruimenseizoen. Abrikozen en perziken zijn ook een goede match. Je kunt de taart natuurlijk ook alleen met appel maken.