/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2Fcore%2Fgrazia-fallback.jpg)
Jam maak je hartje zomer. Zodra de citrusvruchten arriveren, ga ik voor de vruchtenboters, ofwel curds. Misschien ken je de frisse lemoncurd uit het marmeladeschap. Orange curd is vaak ook te krijgen in delicatessenzaken, maar dan houdt het assortiment ook wel op terwijl je de heerlijke curd ook met ander citrusfruit kunt maken. Curd is heerlijk op scones en in gebak. Afhankelijk van de zuurheid van je citrusvruchten (en je eigen smaak!) kun je extra of juist minder suiker toevoegen. ps. Mijn zonde: orange curd op een snee verse witte toast met wat geschaafde pure chocolade.
Orange curd
2 eieren 2 eidooiers 150 g suiker 100 ml sinaasappelsap + rasp van 2 sinaasappels 75 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur extra nodig: 1 schone jam- of weckpot (ca. 350 ml), vershoudfolie
Klop in een kom de eieren met de eidooiers en de suiker met een garde goed los. Voeg het sinaasappelsap en de rasp toe en zet de kom op een pan heet water. Laat de kom het water niet raken (= au bain marie). Klop voortdurend met een garde tot het mengsel de dikte van crème fraîche heeft. (Bij ongeduld wil ik de curd ook nog wel eens in een steelpan op heel laag vuur maken.) Neem de kom van de pan en klop de zachte boter in kleine blokjes erdoor. Schenk de curd in een schone pot (ca. 350 ml) en dek af met vershoudfolie. Laat afkoelen, verwijder de folie en sluit de pot met een deksel. De curd is 1-2 weken in de koelkast houdbaar.