Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Beloofd: paté!!

De paté! Ik had 'm jullie al eeuwigheden geleden beloofd. Het geheim van een goede paté zit 'm in de basissamenstelling...

Beloofd: paté!!

De paté! Ik had 'm jullie al eeuwigheden geleden beloofd.

Het geheim van een goede paté zit 'm in de basissamenstelling. Daarvoor ga je uit van ongeveer gelijke delen lever, vet vlees en mager vlees. Van varken, kip, rund of kalf. Wildpaté of een combinatie van vleessoorten kan natuurlijk ook.

Voor een patévorm van 1 liter ga je bijvoorbeeld uit van 300 g varkenslever, 350 g speklap en 350 g magere varkenslappen. Het vlees maal je fijn in een vleesmolen. Of vraag je slager dit te doen. Veel slagers beginnen daar echter niet aan onder de 10 kg. Zelf zo'n vleesmolentje kopen en ambachtelijk draaien werd het bij mij. Je kunt ook alles in de keukenmachine fijnmalen. Voeg aan de vleesmassa 1 groot losgeklopt ei, 1 flinke el bloem, een scheutje slagroom, een scheutje port en 15 g zout toe. Zo, de patébasis heb je.

Nu kun je een patévorm gaan bekleden met plakjes ontbijtspek en er het mengsel in scheppen. Lekkerder is het als je je paté een eigen smaak geeft. Peperkorrels, verse kruiden, een gefruit uitje of wat gebakken champignons bijvoorbeeld. Gehakte olijven of zongedroogde tomaatjes, gedroogde cranberries of cranberrycompote, truffeltapenade, geroosterde noten, blokjes appel. Je patémengsel voorproeven kan na wat paté in borrelend water te koken. Zo weet je wat je kan verwachten als de paté straks uit de oven komt - wel zo verstandig.

Dat patémengsel schep je dus in de met spek beklede vorm. Goed in de hoeken vullen en strak strijken. Afdekken met wat plakjes ontbijtspek en er eventueel nog wat laurier opleggen.

Sluit de vorm met het deksel en zet in een braadslede. Schenk er tot maximaal halverwege heet water bij. De paté bakt zo au bain-marie.

Verwarm de oven voor tot 160 ºC en bak de paté in ca. 60-70 minuten uur gaar. Prik met een spies in de paté om te checken of de paté gaar is: zodra de sappen helder zijn is de paté gaar. Bij rose sappen schuif je de paté nog 10 minuten terug in de oven en test je 'm opnieuw.

Laat de paté in de vorm op een rooster tot kamertemperatuur afkoelen. Leg een plank of bordje op de paté en zet er een gewicht (bijv. pak melk of blik) op. Bewaar de paté in de koelkast. Na 1-2 dagen rijpen is de smaak nog beter. Bewaar de paté niet langer dan 5 dagen.

Nou, komt eindelijk eens jouw eigen paté dit jaar met kerst op tafel?? Wijn, brood en wat augurken meer vraagt zo'n kerstpaté niet. Lekker makkelijk ook.