Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Blootgewoon

"Heb jij eigenlijk daar ook haar?" Oudste wijst naar mijn oksel. Ik knik "Ja hoor, hoezo?" "Nou, ik zie het nooit en bij...

Blootgewoon

"Heb jij eigenlijk daar ook haar?" Oudste wijst naar mijn oksel.Ik knik "Ja hoor, hoezo?""Nou, ik zie het nooit en bij pappa wel".

Ik scheer mijn oksels. Zoals heel veel vrouwen hun oksels scheren. Net als hun benen (doe ik ook).Ooit mee begonnen, en, op soms wat luie weken in de winter na, nooit mee mee opgehouden.

"Klopt" vertel ik, "ik haal die haren weg. Dat doen vrouwen vaak en mannen meestal niet". Oudste kijkt onder haar eigen oksel. Nog niets te zien. Ze wil weten waarom er haar groeit, waarom ik het weghaal en of dat pijn doet.

Eigenlijk is het ook best een vaag verhaal. Wanneer zijn we er in hemelsnaam mee begonnen? En wanneer is dat wegscheren doorgeslaan naar lichaamsbeharing op andere lichaamsdelen? Ja, u begrijpt wat (waar) ik bedoel, en men, wat jeukt dat, dus nee, bedankt, ik doe niet meer mee. En sinds ik How to be a woman heb gelezen heb ik er ook een goed verhaal bij waarom ik daar niet meer aan mee doe. Maar waarom doe ik dan nog wel mee aan kale oksels en haarloze benen?

Ik vind het best moeilijk soms om dat soort dingen echt goed uit te leggen aan mijn opgroeiende meisje. Ik wil haar eigenwaarde, zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld meegeven. Maar als er straks haren groeien op haar kinderoksels en kinderbenen, dan leert ze dat die niet goed zijn. Zo niet van mij, dan wel van haar klasgenootjes.

Vandaag gaan mijn lijf en ik naar de sauna. "Dat je dat durft" zei laatst iemand tegen mij. Ze bedoelde vooral 'met dat dikke lijf', maar probeerde met een rood hoofd nog iets te stamelen van al die blote mensen bij elkaar enzo. Ik vond het niet erg. Ik ben nu eenmaal al meer dan de helft van mijn leven dik. En dikke mensen vinden het ook lekker om naar de sauna te gaan. En ik ga er maar van uit dat dunne mensen daar niet moeilijk over doen. Dus doe ik dat ook niet. Binnenkort gaat Oudste een keertje mee naar de sauna, dat lijkt haar leuk en lekker sinds we eens een kleine privé sauna bij een vakantiehuisje hadden. Ik hoop maar dat ze van dat saunadagje meeneemt dat bloot heel gewoon is. En haar eigenlijk ook.