Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Zonnewende

Je zult er misschien niet meteen iets van merken. En het ook de komende dagen niet doorhebben misschien. Maar vanaf vand...

Zonnewende

Je zult er misschien niet meteen iets van merken.En het ook de komende dagen niet doorhebben misschien.Maar vanaf vandaag (vanaf 12:11 uur) is het elke dag weer een beetje langer licht.Vandaag is nog de kortste dag, maar morgen is ie al weer wat langer dan vandaag.En de dag ernaar is het ook weer ietsje langer licht.

Het is 21 december, de de dag van de Zonnewende.

Ik googlede maar weer eens even voor u:De zonnewende (Latijn: solstitium oftewel zonnestilstand) is de gebeurtenis waarbij de zon, vanaf de aarde gezien, de noordelijkste of zuidelijkste positie bereikt. Op aarde wordt deze positie gemarkeerd door de beide keerkringen.Naarmate de zon zich schijnbaar beweegt in de richting van de noordelijke keerkring, worden de dagen op het noordelijk halfrond langer en op het zuidelijk halfrond juist korter. Wanneer de zon zich schijnbaar naar de zuidelijke keerkring beweegt, is dit andersom. De zonnewende is het moment waarop de zon precies boven de noorder- of Kreeftskeerkring dan wel zuider- of Steenbokskeerkring staat.

Er kunnen een zomerwende en een winterwende worden onderscheiden. Op het noordelijk halfrond vinden ze respectievelijk plaats in juni ("juniwende") en in december ("decemberwende"), op het zuidelijk halfrond is dat andersom.

Al duizenden jaren wordt de winterwende in vele culturen op het noordelijk halfrond als feest gevierd, omdat dit solstitium het moment bepaalt waarop het licht na een periode van duisternis en verwijdering, als het ware rechtsomkeert maakt en de dagen weer gaandeweg beginnen te lengen. Daarom ging het feest rond de winterwende veelal gepaard met het maken van veel licht in al haar gedaanten: lampen, kaarsen, vuur. Soms werd een brandend wiel of rad gebruikt, dat ook de zon symboliseerde. Het midwinterse lichtfeest stond onder meer bekend als Yule of Joelfeest.De datum voor het christelijke feest van Kerstmis - 25 december - gaat wellicht terug op de datum van de winterzonnewende in de oude Romeinse kalender. Sinds de vierde eeuw werd op die dag het feest van Sol Invictus, de Onoverwinnelijke Zon gevierd. Het christendom heeft die datum vermoedelijk overgenomen omdat Christus met de zon werd geassocieerd.In Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland wordt nog altijd het Luciafeest (een lichtfeest) gevierd.

De winterwende of midwinter (Latijn: solstitium brumalis), luidt het begin van de winter in.

Maar ik lees alleen maar; het wordt steeds langer licht. en denk "we hebben het ergste gehad"En het liedje van De Dijk dat ik daardoor in mijn hoofd heb (het wordt steeds sneller donker het wordt steeds vroeger laat)past daar eigenlijk helemaal niet bij.Maar het zingt zo lekker weg.

Dit is de donkerste dag meiden. Maar de wereld zal niet vergaan vandaag. En de dagen gaan lengen. Geniet van de kaarsen en de gezelligheid van december. Voordat je het weet is weer zomer! ;-)