/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2Fcore%2Fgrazia-fallback.jpg)
Rijst wordt over de hele wereld gegeten. Een portie bestaat meestal uit zo'n 200 calorieën, maar met dezelfde hoeveelheid rijst kun je ook minder calorieën binnen krijgen. Nieuw onderzoek wees uit dat een portie rijst wel 50% minder calorieën kan bevatten. Nu ben je natuurlijk heel nieuwsgierig hoe dat kan...
De bachelor student Sudhair James studeert aan de Universiteit van Chemische Wetenschappen in Sri Lanka. Op dit moment sleutelt hij aan een nieuwe manier om rijst gezonder te maken én maar liefst 50% van de calorieën eruit te halen. Eigenlijk is het heel simpel. Hij bedacht methode waarmee je het kookproces op een chemische manier manipuleert.
Wat moeten we doen?
"Kook de rijst zoals je altijd doet, maar voordat je de rijst aan het kokende water toevoegt, moet je 3% van het gewicht van de rijst aan kokosolie toevoegen. Na het koken laat je de rijst vervolgens 12 uur in de koelkast afkoelen. That's it. Oké, je moet dus niet hele erge honger hebben als je dit gaat toepassen.
Hoe is dit mogelijk?
Het heeft allemaal te maken met de verschillende soorten zetmeel die in rijst voorkomen, en de minder gezonde variant die door deze manier van koken kan worden afgebroken. De olie en het koelen verandert de samenstelling van het zetmeel. Het onderzoek is nog in volle gang en de onderzoekers zijn nog volop aan het experimenteren met verschillende soorten rijst en olie. Uit bovenstaand experiment is een calorie-vermindering van 10-12% als resultaat gebleken, maar Sudhair verwacht dit ook zeker naar 50-60% te kunnen brengen.
Lees ook: 7 Redenen m quinoa te eten
Beeld: Sanoma Beeldbank
Bron: The Washington Post