5 Dingen die je doet waardoor je tanden beschadigen, zonder dat je het weet

Al vanaf kleins af aan wordt er tegen je gezegd: niet te veel snoepen, goed je tandenpoetsen etc. Ze zeggen wel eens dat...

Al vanaf kleins af aan wordt er tegen je gezegd: niet te veel snoepen, goed je tandenpoetsen etc. Ze zeggen wel eens dat je aan iemands gebit kunt zien of hij of zij een gezond leven leidt. Tóch houd je waarschijnelijk geen rekening met deze 5 dingen:

1. Gedroogd fruit eten

Je denkt misschien dat je aan je twee stuks fruit per dag moet komen, dat klopt, maar kies dan geen gedroogd fruit. In gedroogd fruit zit vaker veel meer suiker dan je denkt en dus ontstaan er sneller gaatjes… Niet vervangen dus! Wel gewoon lekker om te snacken.

2. Op pennen en potloden kauwen

Je tanden zijn niet gemaakt om op harde voorwerpen te kauwen. Bijt dus niet op de achterkant van je bril, potlood of pen. Het kan er toe leiden dat je tanden gaan verschuiven en je tanden gaan irriteren op je gewrichten. Neem af en toe kauwgom (wel suikervrij).

3. Langdurige cardio

Een studie heeft uitgewezen dat lange cardio workouts invloed kunnen hebben op je tanden. Onderzoekers vergeleken de mondgezondheid van duursporters met niet-sporters en concludeerden dat de atleten meer kans hadden op tanderosie.

4. Nagels bijten

Je nagels bijten is niet alleen onhygiënischer dan je denkt, maar regelmatig je nagels bijten kan veroorzaken dat je tanden verplaatsen en zelfs gaan splinteren.

5. Te weinig drinken

Het hebben van een droge mond kan je tanden beschadigen vanwege de speekselafname die vermindert. Dat verhoogt weer het risico op gaatjes, omdat je speeksel verantwoordelijk is voor het verdunnen van het zuur in ons eten en drinken.

Lees ook:Je raadt nooit wat Miley Cyrus met haar tanden heeft gedaan

Beeld: Sanoma Beeldbank

Bron: Cosmopolitan South Africa

Laatste nieuws