3 Voedingsmythes ontmaskerd

Van kleins af aan worden ons verschillende voedingsmythes wijsgemaakt. Je hebt je bijvoorbeeld vast wel eens laten verte...

Lees ook

Van kleins af aan worden ons verschillende voedingsmythes wijsgemaakt. Je hebt je bijvoorbeeld vast wel eens laten vertellen dat je van worteltjes geweldige ogen krijgt. Waarschijnlijk alleen maar zodat jij je groente op zou eten. En wat dacht je van kauwgom doorslikken? Blijft dat écht zeven jaar lang in je buik plakken? Telegraph verlost ons van al onze vragen.

Voedingsmythes

1. Kauwgom blijft zeven jaar in je maag zitten

Een voedingsmiddel dat zeven jaar in je buik blijft zitten, zou niet zoveel gegeten worden. Kauwgom wordt net als ieder ander eten opgelost en binnen een paar dagen uit ons lichaam verwijderd.”Soms ontdekken we wel een stukje kauwgom in iemands maag, maar dat is nooit ouder dan één week”, vertelt gastro-endrocrinoloog David Milov.

2. Door wortels eten kun je zien in het donker

Helaas, door voeding krijgen we geen ‘superkrachten’. Gewoon een fabeltje uit de Tweede Wereldoorlog dat werd verteld aan Britse piloten. De piloten dachten dat ze door hun worteltjes-dieet beter konden zien in het donker. Op beter nachtzicht hoef je niet te rekenen, maar er zit wel een kleine waarheid achter de fabel. Wortels bevatten veel vitamine A. Als je hiervan een tekort hebt, wordt zien in het donker moeilijker. Wortels kunnen dit rechtzetten, maar alleen in de mate dat je weer evenveel in het donker ziet als de gemiddelde persoon.

3. Er komt bloed uit niet goed doorbakken vlees

Rood vocht dat uit vlees komt, moet bloed zijn, toch? Niet dus. Als het goed is, wordt bijna al het bloed bij het slachten uit het vlees verwijderd. Het rode vocht dat op je bord ligt bij het snijden van je biefstuk, is water gemengd met proteïne myoglobine. Klinkt trouwens niet heel veel beter…

Lees ook: Zóveel suikerklontjes zitten er in jouw voeding

Beeld: Sanoma Beeldbank

Bron: HLN.BE

 

 

 

 

 

 

 

Laatste nieuws

Zie ook