WOAH! Dit doen energiedrankjes met je lichaam

Onlangs werden alle Cola-drinkers met hun neus op de feiten gedrukt. Dat het bruine goedje niet goed is voor de gezondhe...

Lees ook

Onlangs werden alle Cola-drinkers met hun neus op de feiten gedrukt. Dat het bruine goedje niet goed is voor de gezondheid is needless to say, maar dat het zó slecht was… Het duurde dan ook niet lang tot er onderzoek werd gedaan naar energiedrankjes. Toegegeven, een ijskoud blikje naar binnengieten om je middagdip de baas te zijn kan heel lekker zijn, alleen zijn sommige mensen ronduit verslaafd. Dus, weer eens tijd om haarfijn uit te leggen wat dit intens ongezonde drankje met je lichaam doet…

Onderzoek

Wetenschapper dr Stuart Farrimond deed onderzoek naar de effecten van energiedrankjes, en de resultaten zijn ronduit schrikbarend. Aan Daily Mail vertelt hij: “Energiedrankjes zijn een slechte manier om cafeïne binnen te krijgen. Ze bevatten beangstigend veel suiker en de ‘extra’s’, zoals taurine en doen niks extra’s dan het drankje beter op de markt zetten. Red Bull heeft een pH-waarde van 3,3, hetzelfde als azijn. In combinatie met de suiker, is dit perfect voor het uithollen van het glazuur op je tanden, en het veroorzaken van levenslange gebitsproblemen. En terwijl cafeïne ons alert en wakker doet voelen, maakt het ons niet slimmer. Uit sommige onderzoeken blijkt dat cafeïne ons eigenlijk alleen maar meer belemmert om creatief na te denken. Koffie en thee zijn een veel betere keuze. Hoewel alles met mate, natuurlijk.” Om nog even te verduidelijken hoe slecht het is, worden de resultaten in een infographic weergegeven wat het goedje met je doet gedurende 24 uur.

De eerste 10 minuten
De cafeïne wordt geabsorbeerd in je bloedbaan. Je hartslag en je bloeddruk verhogen.

Na 15 tot 45 minuten
Nu komt het moment dat je je alert voelt en vindt dat je concentratie is verbeterd. Hoe dit komt? Door de cafeïne.

Na 30 tot 50 minuten
Je blikje is op en je lichaam heeft de de cafeïne nu volledig geabsorbeerd. Op dit moment zal je lever ook reageren door het absorberen van meer suiker.

Na 1 uur
Na één uur heb je een grote kans op de gevreesde ‘sugar crash’. Dit is vaak een mix van het suikergehalte in je bloed dat daalt, evenals de effecten van de cafeïne die minder worden.

Na 5 tot 6 uur
Op dit moment zit je op de helft van de ‘levensduur’ van cafeïne. Dit betekent dat het zoveel uur duurt voor je lichaam de cafeïne in je bloedbaan kan verminderen tot 50 procent. Voor vrouwen die een anticonceptiepil slikken is deze tijd verdubbeld.

Na 12 uur
Na het drinken van je energiedrankje is bij de meeste mensen de cafeïne nu uit de bloedbaan verwijderd. De exacte snelheid of tijd varieert van persoon tot persoon.

Na 12 tot 24 uur
Als je regelmatig energiedrankjes drinkt, zul je merken dat je na 12 tot 24 uur ‘ontwenningsverschijnselen’ gaat voelen. Je zult bijvoorbeeld weer behoefte voelen aan cafeïne, maar ook effecten als hoofdpijn, prikkelbaarheid en constipatie kunnen opspelen.

Na 7 tot 12 dagen
Dit is de tijd dat je lichaam je dagelijkse dosis cafeïne gaat verdragen. Een onderzoek heeft aangetoond dat je lichaam na 18 dagen gewend raakt aan je cafeïne-inname en het effect een stuk minder wordt.

Lees ook: Zoveel koffie mag je per dag

Bron: Daily Mail, Femme, Beeld: Twitter

Laatste nieuws

Zie ook