Meisje zit voor 97% onder psoriasis, schaamt zich er niet voor

De 24-jarige Giorgia Lanuzza kreeg op haar 13e te horen dat ze psoriasis heeft. Ehh wat? Psoriasis is een chronische hui...

De 24-jarige Giorgia Lanuzza kreeg op haar 13e te horen dat ze psoriasis heeft. Ehh wat? Psoriasis is een chronische huidziekte waarbij je rode plekken, huidschilfers, jeuk en soms pijn krijgt. Het is bij Giorgia zelfs zo erg dat haar lichaam voor 97% onder deze plekken zit. Eerst schaamde ze zich super erg voor haar huid, maar daar heeft ze nu genoeg van.

Freak

“Overal waar ik kwam keken mensen mij aan, bleven ze staren en maakten ze vervelende opmerkingen. Niet alleen mijn klasgenoten, maar ook mensen op straat die ik niet kende. Ik voelde mezelf jarenlang een freak.” Waar de huidziekte bij de meeste mensen onder de kleding zit, zit het bij Georgia over haar hele lichaam. Slechts 3% van haar huid is ‘gewone huid’. Giorgia was zich zo bewust van haar huid dat het haar leven overnam, en niet op een positieve manier. Op straat werd ze vies nagekeken of bleven mensen stil staan om haar eens goed te bekijken.

Chiq le freak

Omdat Giorgia het kotsbeu was om zich alsmaar te schamen voor haar huid en zich hierdoor te laten belemmeren, heeft ze uiteindelijk haar uiterlijk én haar omgeving geaccepteerd. “Na al deze jaren heb ik eindelijk zelfvertrouwen en vertrouwen in mijn eigen huid. Ik wil andere vrouwen laten zien dat hun ‘abnormaalheden’ ook hun kracht kunnen zijn. Mijn huid steeds maar bedenken? Nuh uhh, ik trek nu gewoon een bikini aan.”

Oorzaak

Psoriasis kan veroorzaakt worden door een traumatische gebeurtenis, maar kan ook aangeboren. Bij Georgia komt dit waarschijnlijk door het verlies van haar vader. Ze was nog erg jong toen haar vader overleed en ze kon het verlies niet aan. Zonder hem leven wilde ze niet. Het verlies verwerken was al zwaar, maar toen de vlekken erbij kwamen werd dit nog veel zwaarder.

 

Bron: SWNS.com, beeld: Twitter

 

Laatste nieuws