Steph over… Voor jezelf koken

Stephanie Brandes is chef health, beauty en lifestyle bij Grazia. Elke week onthult ze haar beautygeheimen en make-up mu...

Lees ook

Stephanie Brandes is chef health, beauty en lifestyle bij Grazia. Elke week onthult ze haar beautygeheimen en make-up musthaves vanuit Grazia HQ.

Mijn tweelingzus is getrouwd, heeft een baby en een fulltime baan. Moet ze zelf weten, maar waar ik me vooral over verbaas, is het feit dat ze élke dag een gezonde maaltijd in elkaar weet te toveren. En het is het nog lekker ook, weet ik uit ervaring. The limit was afgelopen zondag, toen ze opeens met een zelfbedachte kwarktaart aan kwam zetten: “Suikervrij Steph en hoog in proteïne, goed voor je spiertjes.” Wie een deuk wil oplopen in het ego, moet vooral een dag op stap met m’n tweelingzus.

Op kantoor lopen ook een paar van zulke types rond, met in het bijzonder adjunct hoofdredacteur Bettina (man, puberende zoon, adoptiehond & carrièrevrouw). Die kookt voor d’r gezin, flanst drie taarten in elkaar en roept naar d’r zoon dat-ie z’n kamer moet opruimen, terwijl jij nog steeds op de bank zit met de vraag wat je vanavond nu weer moet gaan klaarmaken.

Ik, daarentegen, ben vrijgezel en heb een kat. De kat laat zichzelf uit, maakt zichzelf schoon, vermaakt zichzelf en heeft een zelfdiscipline waar menig vrouw jaloers op is: een vol bakkie brokken strijkt ze gerust uit over drie dagen. Alle tijd van de wereld, dacht ik zo, en toch kook ik zelden. Maar ik heb geen applaudisserend gezin dat me na elke kooksessie aanmoedigt om door te gaan en daar komt bij dat Reinfood.nl bij mij om de hoek zit en een overheerlijke Oosterse kipsalade op het menu heeft staan. Acht euro voor een miniportie, ik ben inderdaad bijna failliet, maar tsja: gemak dient de mens.

En toch knaagt het bij mij van binnen. Ik voel me misschien wel een minder geslaagd mens, omdat ik – iemand die zich juist alleen druk hoeft te maken om zichzelf – niet eens de tijd neem om voor mezelf te koken. Zal vast iets te maken hebben met het twintiger-zijn (‘de prestatiegeneratie’), maar ik vind het hoog tijd om die keuken in te gaan, want als een volwassen, onafhankelijke vrouw moet ik op z’n minst van maandag tot en met vrijdag een gezonde maaltijd kunnen klaarmaken. Dat moet heus lukken. Dat kan ik. Dat moet ik kunnen.

Tijd voor een stappenplan, zodat ik ook zo’n perfecte kookvrouw word.

Stap 1: Vragen aan voorbeelden hoe zij dat doen.

Tweelingzus:
“Ik doe op zaterdag boodschappen voor de hele week. En ik maak dus een boodschappenlijstje, op zaterdagochtend. Pen, papier en altijd met inspiratiebronnen bij de hand.”

  • “Allerhande is goed voor budgetrecepten.”
  • “Op Instagram volg ik @inlovewithhealth voor gezonde ideeën.”
  • “Ik heb een abonnement op Jamie Oliver Magazine, alles van Jamie Oliver is te gek.”

Bettina:
“Ik ben eigenlijk een beetje verslaafd aan kookprogramma’s. Ik maak op vrijdag of zaterdag een lijstje. Vaak zoek ik dan eerst nieuwe recepten, en als die bevallen dan komen ze wat vaker terug.”

  • “Vooral de BBC met Hairy Bikers, Great British Menu, Great British Bake-Off is top. Zie ik een lekker recept voorbijkomen, dan pak ik de Ipad, zoek ik het recept en bookmark ik die.”
  • “www.buzzfeed.com/food”
  • “Ik kijk ook veel 24kitchen, vooral voor de internationale chefs.”

Stap 2: Zoek inspiratie.

Wist je dat thuisbezorgd.nl ook gezonde bezorgadresjes hebben? Reinfood.nl heeft ook ontbijtsmoothies, scheelt enorm veel tijd.

Stap 3: Applaudisseer voor jezelf.

“Lekker gekookt Steph, echt superlekker gedaan! Jij mag vaker voor jezelf koken, dit smaakt naar meer!” Vervolgens de verontwaardigde blik van m’n kat vermijden.

Stap 4: Zoek vriend.

Zodat ik thuis kan komen en voor hem kan koken.

Stap 5: Herken je zwaktes.

Je bent goed zoals je bent, niemand is perfect.

Stap 6: Schrijf hetzelfde blog weer van voor af aan.

#circleoflife

Lees ook: Steph over… #glamsquad

Vergeet je Stephanie niet op Instagram te volgen @Stephaniegrazia?

Laatste nieuws

Zie ook