8 Dingen die je glimlach verpesten

Ook al poets en vlos je iedere dag braaf je tanden en bezoek je de tandarts minimaal één keer per jaar,  dat is niet gen...

Ook al poets en vlos je iedere dag braaf je tanden en bezoek je de tandarts minimaal één keer per jaar,  dat is niet genoeg om je tanden mooi te houden. Je zult helaas concessies moeten maken als je die prachtige tandpasta glimlach wilt houden, want déze dingen tasten je tanden aan.

1. Wijn
Sorry, maar dat heerlijke wijntje heeft niet alleen effect op je gewicht maar ook op je gebit. Regelmatig een wijntje drinken tast het tandglazuur aan en dit is helaas niet meer terug te draaien. De zuurgraad in wijn zorgt hiervoor, maar het is gelukkig wél op te lossen. Neem kleine slokjes wijn en drink er altijd water bij en de schade is beperkt.

2. Dieet pillen
Het lijkt een snelle manier om van die overtollige kilootjes af te komen, maar helaas gaat dit ten koste van iets anders. Dieetpillen verminderen namelijk de productie van speeksel, waardoor er een droge mond ontstaat. En dit kan zorgen voor tandvleesontstekingen, tandbederf en gaatjes.

3. De puberteit
Heb je een slecht gebit? Dit zou je wel eens aan je puberteit te danken kunnen hebben. De hormonale piek die optreedt tijdens de puberteit zorgt namelijk ook voor gezwollen tandvlees en dit kan weer zorgen voor infecties en zweertjes in de mond.

4. Afvallen
We horen je denken: het is ook nooit goed! Het verliezen van gewicht is al moeilijk genoeg, maar er komt nog een ander risico bij kijken. Tijdens een dieet heb je een grote kort op een vitamine tekort omdat je te weinig eet en dit gaat ten koste van je mooie lach. Het is voor je tanden enorm belangrijk om de vitamines: B, C, foliumzuur, calcium en eiwitten binnen te krijgen. Deze vitamines zijn essentieel voor een mooie lach.

5. Hete drankjes
In zwarte thee en koffie zit de stof tannine en dit zorgt voor vlekken op je tanden, groeven in het glazuur en je krijgt er een ruw oppervlak van. En een ruw oppervlak, daar zijn bacteriën dól op.

6. De pil
Als je iedere dag de pil slikt, heb je dus iedere dag een flinke hoeveelheid hormonen in je mond. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat bij vrouwen die de pil slikken een wondje minder snel geneest dan bij vrouwen die niet de pil slikken. Doordat wondjes niet snel genezen heb je een grotere kans op infecties en andere narigheid.

7. Op de verkeerde tijd je tandenpoetsten
Hoewel goed poetsen natuurlijk het állerbelangrijkste is voor een mooie lach, is het niet altijd een goed idee. Na het eten van koolzuurhoudende dranken of met een hoge zuurtegraad, kun je beter even wachten met tandenpoetsen. Wacht na het drinken van koffie, wijn, dranken met citrusvruchten en frisdranken een uurtje met je tandenpoetsen. Zo voorkom je tanderosie.

8. Het witten van je tanden
Het té vaak witten van je tanden, ook thuis met een tandpasta, kan voor schade zorgen. Er zit namelijk een licht schuurmiddel in bleekmiddelen en dit kan de kans op gaatjes vergroten. Dat is dan natuurlijk niet de bedoeling van je tanden bleken.

Zie ook: 8 Onverwachte dingen waar je witte tanden van krijgt

Bron: Health, Beeld: Sanoma-Beeldbank

 

Laatste nieuws