Bettina bakt…… Flammkuchen

Op de redactie zijn we druk aan het werk, maar af en toe moet er écht tijd worden gemaakt voor een lekkere versnapering....

Op de redactie zijn we druk aan het werk, maar af en toe moet er écht tijd worden gemaakt voor een lekkere versnapering. Zeker als Adjunct Bettina iets homemade meeneemt. En nu kun jij hier ook van genieten, maar je moet wel zelf de keuken in kruipen!

Flammkuchen

Het is herfst, dus tijd voor soep of Flammkuchen. Het Duits/Franse antwoord op de Italiaanse pizza leent zich goed als borrelsnack of als avondmaaltijd. Ik zie het steeds vaker op restaurantkaarten staan, dus blijkbaar is Flammkuchen hip. De Flammkuchen – niet Flammküchen, want niet je keuken (Küche), maar je Kuchen (quiche) – wordt van oorsprong op een houtvuur gebakken, maar het gaat ook prima in een hete oven. In plaats van tomatensaus, smeer je het uitgerolde deeg in met crème fraîche, en beleg je het vervolgens met spekblokjes, bosui en een handje geraspte kaas. Dat laatste staat niet in het originele recept, maar ik vind het lekker en ik ben de baas in mijn eigen keuken, dussss…

Wat heb je nodig voor twee Flammkuchen?500 gram bloem 1 zakje gedroogde gist of 1 blokje verse gist 1 theemok lauw water snufje zout

Voor het beleg potje crème fraîche bos bosui zakje of bakje gerookte spekblokjes (250/300 gram), je kunt natuurlijk ook zelf een stukje gerookt spek kleinsnijden zakje geraspte kaas flink wat versgemalen zwarte peper

BereidingZet de oven aan op 180/200 graden. Haal je ovenrek eruit, anders brand je straks je handen.

Meng bloem, gist, water en zout in de keukenmachine of met de mixer tot een deeg. Is het te droog: dan wat water erbij, is het te nat: lepel bloem toevoegen. Als je geen mixer/keukenmachine hebt, dan kun je ook kant-en-klaar pizzadeeg uit de koeling gebruiken (Tante Fanny) en als je geen gedoe wilt met afwegen van bloem en/of gist, dan koop je een pak pizzadeegmix (Koopmans). Zet het (zelfgemaakte) deeg een uurtje op een warme plek, bij voorbeeld in de buurt van de oven, die nu al lekker warm begint te worden.

Was de bosui, droog af en snij hem in ringetjes, snij eventueel het spek fijn en knip de zak geraspte kaas open. Ga op de bank zitten chillen tot de kookwekker gaat. Want die had je op een uurtje gezet, weet je nog?

Deel het deeg in tweeën, leg een vel bakpapier ter breedte van je oven op het aanrecht en rol met de deegroller de helft van het deeg uit tot een platte lap, zo dun als een pizza. Verdeel de helft van de beker crème fraîche met de achterkant van een lepel over het deeg. Dan de helft van het spek en de helft van de bosui erop, bestrooi rijkelijk met versgemalen zwarte peper en strooi er dan een (of twee) handjes geraspte kaas over. Nu schuif je het vel bakpapier met je Flammkuchen voorzichtig op het ovenrek. Dan 20-30 minuten in de oven, totdat je Flammkuchen mooi goudbruin en knapperig is.

Ondertussen maak je van de andere helft van alle ingrediënten op dezelfde manier nóg een Flammkuchen. Als de eerste klaar is, snij je hem in rustieke stukken en die eet je vast op terwijl deel 2 in de oven staat. Eet smakelijk!

Alle recepten van Bettina zien? Klik hier.

Laatste nieuws