9 Signalen dat je beter kunt stoppen met de pil

Slik jij ook iedere dag braaf de pil? Je bent niet de enige, want de pil is het populairste anticonceptiemiddel wereldwi...

Slik jij ook iedere dag braaf de pil? Je bent niet de enige, want de pil is het populairste anticonceptiemiddel wereldwijd. Maar je lichaam kan je verschillende signalen geven die éigenlijk zeggen dat het beter is om te stoppen met het nemen van het kleine pilletje of voor een andere te kiezen.

1. Je hebt weinig zin in seks
Is je libido de laatste tijd ver te zoeken? Grote kans dat het ligt aan het slikken van de pil, dus geef niet meteen je partner de schuld. Uit onderzoek van de Amerikaanse Claudia Panzer is gebleken dat de pil het stofje SHBG aanmaakt (seks hormoon bindend globuline). Vrouwen met een hoog gehalte SHBG hebben vaak minder zin in seks. En wat blijkt? Vrouwen die de pil slikken bleken een vier maal zo hoog gehalte aan SHBG te hebben dan vrouwen die de pil niet slikken.

2. Je hebt moodswings waar je U tegen zegt
Heb jij verschrikkelijke moodswings en irriteert je hele omgeving zich dan aan je? Misschien ligt het niet aan jou, maar gewoon aan je pil (we voelen een nieuw excuus aankomen). Denk je dat je pil je tot waanzin drijft? Ga dan even langs de huisarts. Hij kan je namelijk een andere pil voorschrijven die beter werkt.

3. Je huid is heel onrustig
Er zijn verschillende soorten pillen die je kunnen helpen om van je acne af te komen. Maar er is óók weer gebleken dat het juist kan zorgen voor puistjes én voor de aanmaak van pigmentvlekken in je gezicht. Heb je hier last van? Praat hier met je huisarts over.

4. Je bent vaak misselijk
Om de ovulatie te voorkomen, zitten in de pil de stofjes oestrogeen en progesteron. Je kunt enorm misselijk worden door deze hormonen die je dagelijks binnenkrijgt. En zoals we al eerder hebben gezegd: de belangrijkste stap die je dan moet zitten, is de stap over de drempel naar de huisarts.

5. Je vaginale afscheiding is veranderd
Het nemen van de pil kan de hoeveelheid en samenstelling van je vaginale afscheiding behoorlijk veranderen. Heb je hier last van en merk je een duidelijk verschil met eerst? Ga langs de huisarts!

6. Darmproblemen
Volgens een recent onderzoek van Harvard is de kans op de ziekte van Crohn drie keer groter bij vrouwen die langer dan vijf jaar de pil slikken. Symptomen van deze ontsteking aan het darmkanaal zijn enorme buikpijn, gewichtsverlies, vermoeidheid en bloed bij de ontlasting. Herken je één van deze klachten? Breng dan zo snel mogelijk een bezoek aan je huisarts.

7. Je zou graag kinderen willen
Een logische eerste stap in het krijgen van kinderen, is stoppen met het slikken van de pil. En in de eerste maanden dat je de pil niet meer slikt, ben je zelfs éxtra vruchtbaar. Meer informatie daar over lees je hier.

8. Je hebt verschrikkelijke hoofdpijn of migraine
Heb je regelmatig last van hevige hoofdpijn en/of migraine? Je pil kan de boosdoener zijn. Ga langs de huisarts zodat hij naar een beter alternatief kan kijken.

9. Je vergeet hem vaak
De grootste reden dat vrouwen de pil slikken is toch wel het voorkomen van een zwangerschap. Maar vergeet jij regelmatig de pil? Dan ben je dus een stuk minder goed beschermd. Ga bij jezelf na of je de pil wel consequent slikt en zo niet, misschien is het dan beter om te stoppen.

Zie ook: Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met de pil

Bron: Livestrong, Webmd, Beeld: Sanoma-Beeldbank

Laatste nieuws