Steph over… Vals spelen

Stephanie Brandes is chef health, beauty en lifestyle bij Grazia. Elke week onthult ze haar beautygeheimen en make-up mu...

Stephanie Brandes is chef health, beauty en lifestyle bij Grazia. Elke week onthult ze haar beautygeheimen en make-up musthaves vanuit Grazia HQ.

Niet zo lang geleden werkte ik op de redactie van een modeblaadje waar de stagiaire onzeker was over haar neus. Ze vond ‘m te groot. Dat kind was toen net 20 en had naar eigen zeggen járenlang geprobeerd om er nog iets van te maken, qua zelfvertrouwen. Dat was volgens haar al mislukt op haar 18e, toen ze besloot om te gaan sparen voor een nose job. Twee jaar later ging dat mes er dus in. Weg familieneus (inderdaad groter dan die van Sylvie, maar kleiner dan miss Streisand), en hoi nieuwe. Ik, toen een jaar of 25, vond dat vals spelen. Zat ik dan, ook niet geheel tevreden met m’n eigen genetische verdeling, keihard te werken aan een soort acceptatieproces. Bovendien, iedereen is toch onzeker op z’n 18e? Zelfvertrouwen komt namelijk met de leeftijd, hoorde ik mensen zeggen. En: imperfection is cute.

Op Facebook kwam ik de trotse draagster van een kleiner neusje steeds vaker tegen, want de duizenden modellenfoto’s waarin ze opeens getagd werd waren niet te missen. Haar oude foto’s zijn allemaal gedeletet.

En toen stuitte ik laatst op foto’s van Bella Hadid (19!). Daar waar ik de zusjes Hadid aan het bewonderen was om hun schoonheid (twee van zulke?), postten ze hier op de online redactie een paar pics van Bella before haar ingrepen. Andere neus, andere lippen, ander mens. De foto’s stammen uit 2011, in 2014 liep ze met een compleet nieuw aanzicht over de rode loper bij de Kids’ Choice Awards en in datzelfde jaar tekende ze plots bij IMG models en toonden de grote merken interesse. Zij breken door, wij bewonderen neppe schoonheid. Ik voelde me bedrogen.

Om het inkoppertje Blake Lively niet eens te noemen. Want deze Hollywoodtruc is inderdaad niet nieuw. Haar dopje werd ingeruild voor een puntige versie en ze kreeg spontaan de hoofdrol in Gossip Girl. Als ik Blake nu voorbij zie komen ben ik in awe over haar prachtverschijning, maar ik denk nooit aan haar vorige neus.

Ik, nu echt bijna 30, wil inmiddels niks meer veranderen aan m’n uiterlijk. Ik hou van m’n neus, haar, ogen, mond en lijf zoals ik ze heb gekregen. Dat komt blijkbaar inderdaad met de leeftijd. Maar ook op deze redactie lopen meiden van 20 rond. Men roept weleens dat modebladen en Instagram schuldig zijn aan het creëren van complexen bij diezelfde jonge meisjes. Photoshop en filters zouden de boosdoener zijn, je hebt namelijk wél poriën in het echt. Maar de neppe, doch succesvolle schoonheidsidealen die nu in modellen- en filmland sluipen zijn pas echt eng: een grotere bevestiging dat je onzekerheid over je familieneus terecht is, krijg je namelijk niet.

En dat lijkt me kwalijker dan een Instagram-filtertje.

Vergeet je Stephanie niet op Instagram te volgen via @Stephaniegrazia?

Zie HIER alle Steph over… Blogs

Laatste nieuws