Bettina bakt…Bladerdeeghapjes

Op de redactie zijn we druk aan het werk, maar af en toe moet er écht tijd worden gemaakt voor een lekkere versnapering....

Op de redactie zijn we druk aan het werk, maar af en toe moet er écht tijd worden gemaakt voor een lekkere versnapering. Zeker als Adjunct Bettina iets homemade meeneemt. En nu kun jij hier ook van genieten, maar je moet wel zelf de keuken in kruipen!

Bladerdeeghapjes

Zo rond de feestdagen gaan ze erin als koek, mijn bladerdeeghapjes. En de rest van het jaar ook. Als maaltijd maak ik ze van 1 plakje bladerdeeg, als hapje kun je die vierkantjes schuin doormidden snijden en krijg je lekkere… euh… eenhapshapjes 🙂

Wat je nodig hebt (voor 20 grote of 40 kleine flapjes)

2 pakjes bladerdeeg uit de diepvries

1 pak gehakte diepvriesspinazie (zonder à la crème)

2 tenen knoflook, geperst

1 pakje feta, in kleine blokjes

half zakje geraspte belegen kaas

1 bakje/zakje pijnboompitten

1 handje verse (of een flinke snuf gedroogde) muntbladeren, heel fijn gehakt

peper en zout

klein beetje melk

Hoe ga je te werk?

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien (maar niet te erg, dan worden ze echt te slap). Ontdooi de spinazie (ik doe dat in de magnetron, maar in een pannetje kan natuurlijk ook). Daarna knijp je de spinazie goed uit. In een vergiet bijvoorbeeld, of gewoon met de hand. De uitgelekte spinazie vermeng je met alle overige ingrediënten, behalve de pijnboompitjes. Die bak je even in een droge koekenpan totdat ze lekker beginnen te geuren. Roer deze op het laatst door het spinaziemengsel, zorg dat je ze niet kapot drukt. Let op elk flapje bladerdeeg een flinke lepel vulling, vouw de punten naar elkaar toe (omhoog om een vierkant pakketje te krijgen, rechts over links voor een driehoekje). Druk de randen goed aan met een vork. Leg ze op een vel bakpapier op het ovenrooster, bestrijk met de melk (daar gaan ze mooi van glanzen) en bak ze een half uurtje in de oven. Happy holidays!

Zijn er notoire vleeseters in je gezelschap? Ik maak ze ook wel eens met een pittige Aziatische kipvulling. Daarvoor maal ik een halve zak Thaise roerbakgroenten, 1 rood pepertje, 4 kippendijen (liever geen kiloknallers, natuurlijk), peper en zout in de keukenmachine tot een mengsel, waarmee ik de grote danwel kleine bladerdeeghapjes vul. Ook even bestrijken met melk en een half uurtje in de oven. Lekker met chilisaus!

Alle recepten van Bettina zien? Klik hier.

Bron: Bettina, Beeld: Bettina

Laatste nieuws