Real life: ‘Mijn koopverslaving was net een drugsverslaving’

Monika (27) had een koopverslaving; haar hele salaris ging op aan spullen die ze online kocht. Dankzij een vriendin begr...

Monika (27) had een koopverslaving; haar hele salaris ging op aan spullen die ze online kocht. Dankzij een vriendin begreep ze dat het zo niet langer kon.

“Mijn eerste baan kreeg ik op mijn 22e. Toen mijn eerste salaris werd gestort, dacht ik: Wauw, ik ben rijk!. Ik woonde nog thuis en mijn ouders betaalden alles voor me, dus ik kon volledig losgaan. Sparen kon ik altijd nog. Als ik dat ooit had gedaan, was het niet zo’n probleem geweest, maar mijn geld was iedere maand sneller op, vaak al na twee weken. Daarom vroeg ik een creditcard aan, zo kon ik gewoon doorgaan met kopen. De maand erop moest ik die dan weer aflossen, dus ik begon al direct in de min. Soms werd er wel 500 euro afgeboekt.”

“In de stad had ik mijn vaste rondje, ik kon heel snel scannen of winkels iets hadden wat ik wilde hebben. Soms deed ik wel pogingen om even te minderen, als ik dan iets wilde hebben, zei ik tegen mezelf: Ik denk er nog even over na. Maar voor ik het wist stond ik dan opnieuw in de winkel om het alsnog te halen. Maar voor ik het wist stond ik dan opnieuw in de winkel om het alsnog te halen. Ook ‘s nachts zat ik tot drie, vier uur online te shoppen. Daar bestelde ik tassen, schoenen en make-up. Als zo’n pakketje binnenkwam, kreeg ik een soort rush, maar die ebde ook snel weer weg. De lol was er eigenlijk al af nadat het pakketje open was.”

“Omdat ik volwassen was, controleerden mijn ouders niet wat ik allemaal uitspookte op de computer, maar ze zagen wel dat er veel pakketjes binnenkwamen. Soms zei mijn moeder wel: ‘Koop nu eens wat minder’. Mijn vader was strenger. Hij zei regelmatig dat ik meer moest sparen, of: ‘Ga eens op jezelf wonen’. Maar ik vond het eigenlijk wel prima: ik zat lekker op mijn eigen kamertje achter mijn computer en voor de pakketjes had ik inmiddels ook een oplossing gevonden. Omdat er elke dag wel twee of drie pakjes werden bezorgd en we vaak van huis waren, stopte de bezorger de pakjes in de aanhanger die op onze oprit stond. Zo kon ik alles makkelijk naar binnen smokkelen, zonder dat iemand zou gaan zeuren….”

Het hele artikel lezen via Blendle voor €0.49? Klik HIER.

Laatste nieuws