Oh my: DIT gebeurt er als je je tampon te lang laat zitten

Misschien wist je het al, misschien ook niet: Je mag een tampon maximaal 4 tot 8 uur laten zitten. Als je je niet aan de...

Lees ook

Misschien wist je het al, misschien ook niet: Je mag een tampon maximaal 4 tot 8 uur laten zitten. Als je je niet aan deze richtlijn houdt, heb je meer kans op de zogeheten ’tamponziekte’. Maar moet je nu gelijk in paniek raken als je hem per ongeluk te lang laat zitten? Gynaecologe Sherry Ross vertelt er alles over.

TSS

Het toxischeshocksyndroom (TSS), ook wel bekend als de tamponziekte, is een aandoening die je liever niet wilt hebben. Je hebt een verhoogde kans op deze ziekte als je je tampon te lang laat zitten. In het ergste geval kan het zelfs dodelijk zijn. Volgens gynaecologe Sherry Ross hoef je niet meteen naar het ziekenhuis te rijden als je hem op een drukke dag toch bent vergeten.

Zeldzaam

Slechts één op de 100.000 vrouwen krijgt TSS. TSS wordt veroorzaakt door twee types bacteriën: de staphylococcus aureus (‘staph’) en de group A streptococcus (‘strep’). Iedereen heeft een onschadelijke hoeveelheid ‘staph’ bacteriën op de huid en in de vagina. Je komt pas in de problemen als deze bacterie zich in groten getale begint te vermenigvuldigen. En dat kan gebeuren als een tampon te lang is blijven zitten.

Let op

Het betekent dus NIET dat je meteen TSS hebt als je een tampon 12 uur laat zitten. Vergeten of kwijtgeraakte tampons komen vaak voor. Volgens de gynaecologe blijven ze soms wel weken zitten! Als er geen infectie optreedt, is het enige vervelende daaraan een vieze geur. Wel zijn de vergeten tampons een bron voor bacteriën. En dat wil je natuurlijk liever niet hebben.

Dingen om te onthouden

TSS mag dan zeldzaam zijn, toch kan het jou ook overkomen. Om dit te voorkomen wat tips:

– Laat een tampon nooit langer dan 8 uur zitten. Ook moet je kiezen voor een formaat dat goed bij jou past. Kies de kleinst mogelijke uitvoering die je toch voldoende bescherming geeft.

– Raak niet gelijk in paniek als je merkt dat je je tampon bent vergeten. Als de tampon 12 tot 24 uur in je vagina heeft gezeten en je voelt je goed, verwijder hem dan gelijk op het moment dat je eraan denkt.

– Krijg je hem er niet uit of zit hij er al dagen in? Ga dan naar de dokter om hem te laten verwijderen en je te laten onderzoeken.

– Neem onmiddellijk contact op met je huisarts als je de volgende symptomen hebt terwijl je een tampon draagt: plotselinge koorts, ziek gevoel en duizeligheid.

Lees ook: 8 Tampon-fouten die jij maakt

Bron: HLN, Nina, Beeld: iStock 

Laatste nieuws

Zie ook