Dit kleine moment beïnvloedt je héle sollicitatie

Als je een sollicitatie hebt ben je vaak erg zenuwachtig. Welke moeilijke vragen zul je krijgen? En ben je wel goed gekl...

Lees ook

Als je een sollicitatie hebt ben je vaak erg zenuwachtig. Welke moeilijke vragen zul je krijgen? En ben je wel goed gekleed? Maar eigenlijk is dat helemaal niet het belangrijkste van de hele sollicitatie. Dat zijn namelijk de eerste minuten.

De eerste indruk

Resurgo Trust is een Britse organisatie die jongeren helpt in hun zoektocht naar een baan. Zij gingen op onderzoek uit bij verschillende werkgevers. Deze vertelden dat het begin van de sollicitatie cruciaal is. Dat wil zeggen: de eerste twaalf woorden die je zegt, geven diegene met wie jij een gesprek hebt meteen een beeld van jou. Na deze woorden bepalen zij al of ze je de baan geven of niet.

Small Talk

Misschien is het je al opgevallen, maar de eerste paar zinnen die je in je sollicitatie hebt gaan helemaal niet over de baan. Meestal is dit een beetje small talk: de manier waarop je diegene begroet, hoe je jezelf voorstelt, of je beleefd bent, enzovoorts. Dit heeft veel invloed op die persoon. Als je sociaal, vrolijk, vlot en vriendelijk overkomt, laat je meteen een positieve indruk achter. Ben je hier niet goed in? Dan ga je het misschien wel moeilijk krijgen tijdens je gesprek.

Van goeden huize komen

Het klinkt misschien een beetje simpel, maar op deze manier laat je wel zien hoe goed jouw communicatie-skills zijn. Ook bouw je meteen een soort ‘band’ op met degene waar je een gesprek mee hebt. Je opvoeding zal hierin een grote rol te spelen: “Wie van huis uit veel zelfvertrouwen en communicatievaardigheden heeft meegekregen, is hier meestal heel goed in.”

Lees ook: Dit moet je absoluut niet doen voor een sollicitatie

Bron: HLN, Nina, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook