Bettina kookt… Wintersoep

Op de redactie zijn we druk aan het werk, maar af en toe moet er écht tijd worden gemaakt voor een lekkere versnapering....

Lees ook

Op de redactie zijn we druk aan het werk, maar af en toe moet er écht tijd worden gemaakt voor een lekkere versnapering. Zeker als Adjunct Bettina iets homemade meeneemt. En nu kun jij hier ook van genieten, maar je moet wel zelf de keuken in kruipen!

Wintersoep

Omdat het vorig weekend steenkoud was, had ik zin in soep. Maar eigenlijk heb ik altijd wel zin in soep. Elk seizoen, elk moment van de dag ook. Naast dat ik zin had in soep, had ik vooral géén zin om de deur uit te gaan om boodschappen te doen. Ik maakte dus soep van alles wat ik in de groentenla van mijn koelkast had liggen. Het aardige is: als je daar vervolgens de staafmixer in zet, krijg je altijd een prima resultaat.

Ingrediënten

Ik had in huis: winterwortels, bleekselderij, aardappel, bouillonblokjes (kip, maar kies ook rustig voor een veggie variant), selderij, peterselie, uien, knoflook. Wat natuurlijk ook kan: pompoen, tomaat, prei, zoete aardappel, allerlei knol/wortelgroenten (koolrabi, knolraap, pastinaak etc.), koolsoorten, mais en/of bonen of linzen.

Zo maak je ’t

Snij/hak alle groenten in blokjes/plakjes, fruit aan in een scheut olijfolie, voeg water en bouillonblokjes toe en laat het geheel een uurtje (of langer als dat zo uitkomt) pruttelen. Haal de pan van het vuur en pureer met de staafmixer. Als de soep erg dik is, kun je nog wat water toevoegen. Proef of er nog zout of peper bij moet. Nu is het lekker om nog iets knapperigs toe te voegen, zoals knapperbolletjes, een gesneden bosuitje, wat uitgebakken spekkies, (rook)worst, croutons of – ik vond toevallig nog een zakje – gefruite uitjes. Oja, een tosti – vooral als je hem maakt van zo’n ambachtelijk lekker (bruin) brood dat je zelf in niet te dunnen plakken snijdt en in de koekenpan bakt – smaakt er heerlijk bij. Eet smakelijk!

Alle recepten van Bettina zien? Klik hier.

Laatste nieuws

Zie ook