Binnen een jaar van anorexia naar overgewicht

Brittany Burgunder kampte vrijwel heel haar leven met verschillende eetstoornissen. Ondanks dat het bijna niet te gelove...

Lees ook

Brittany Burgunder kampte vrijwel heel haar leven met verschillende eetstoornissen. Ondanks dat het bijna niet te geloven is, ging ze binnen een tijdsbestek van één jaar van slecht 25 kilo naar een gewicht van maar liefst 100 kilo… In haar boek ‘Safety In Numbers: from 56 to 221 Pounds, My Battle With Eating Disorders?‘ vertelt ze over haar leven met anorexia, boulimia en een verslaving aan lichaamsbeweging.

Anorexia

“Toen ik klein was, werd ik constant gepest. Ik had geen vrienden. Ik dacht dat er iets mis was met mij”, begint Brittany haar verhaal. Op haar dertiende werd de diagnose anorexia gesteld. “Ik had veel te hoge verwachtingen van mezelf. Ik dacht dat als ik zou veranderen ik gelukkig zou worden. En vrienden zou krijgen.” Maar dat was niet het geval… “Naast mijn anorexia, werd ik ook nog eens verslaafd aan sporten. Gelukkig bleven mijn ouders mij steunen. Zelfs toen elke dokter zei dat ik de moeilijkste patiënt was die ze ooit hadden behandeld.”

Op het randje van de dood

Gezien haar slechte gezondheid mocht Brittany niet meer naar school. “Ik lag vaak in het ziekenhuis en ze waren bang dat ik elk moment kon overlijden. Zó slecht was ik er aan toe. En ze hadden gelijk.” Zes maanden lag Brittany doodziek op een ziekenhuisbed. Haar familie nam al afscheid, ze kon niet meer bewegen, kampte met leverproblemen, had bloedtransfusies nodig en werd kaal. Aangezien ze nog maar 26 kilo woog, herkenden mensen haar niet meer. “Mijn ouders waren mijn begrafenis al aan het plannen”, vertelt ze.

Binge Eating Disorder

Toch wist Brittany de levensbedreigende situatie te overleven. In augustus 2009 leek de zeven jaar durende strijd met anorexia gewonnen te zijn. Maar toen sloeg ze door op een heel ander vlak. Brittany’s anorexia veranderde in een Binge Eating Disorder. “In één jaar kwam ik 75 kilo aan. Het voelde zo goed om te eten. Iets wat ik mezelf zeven jaar lang verboden had. Maar ik kon niet meer stoppen. Ik was nog steeds even ziek.”

Te dik

“Toen ik me realiseerde dat ik dik was geworden, begon ik weer af te vallen. En mijn gedachten waren nog steeds vernietigend. Ik worstelde nu met boulimia. Ik dacht dat ik nooit zou herstellen. Maar met de hulp van mijn ouders, zus en vrienden krabbelde ik langzaam maar zeker weer op. Elke dag was een struggle. Maar ik heb het beste leger achter me dat iemand zich maar wensen kan. Na een hele tijd had ik meer goede dan slechte dagen. Nog steeds ben ik elke dag bezig met herstellen, maar ik vecht er nu hard voor”, aldus Brittany.

Boek

Gedurende de twaalf jaar dat Brittany kampte met verschillende eetstoornissen, hield ze gedetailleerde dagboeken bij. Deze gebruikte ze voor haar boek Safety In Numbers: from 56 to 221 Pounds.  “Het is verontrustend, eerlijk, ongecensureerd, tragisch maar toch ook humoristisch. Door mijn dagboeken kan ik mensen mijn reis door mijn ogen laten zien.” Ook wil ze een belangrijke boodschap overbrengen: “Geef nooit op, is de boodschap. Als ik maar één iemand inspireer om beter te worden, ben ik al blij.

Beeld: Instagram, YouTube, Facebook

Laatste nieuws

Zie ook