9 Dingen die je niet wist over Nutella

Wie is er nou niet gek op Nutella? De overheerlijke chocopasta stond afgelopen vrijdag zelfs centraal op Wereld Nut...

Lees ook

Wie is er nou niet gek op Nutella? De overheerlijke chocopasta stond afgelopen vrijdag zelfs centraal op Wereld Nutella Dag. Maar wat weten we eigenlijk over Nutella? Nou, nog héél wat dingen niet in ieder geval. Daarom hebben wij een aantal bijzondere feitjes voor je op een rijtje gezet:

1) Elke 2,5 seconde wordt er een pot Nutella gekocht
En mocht je nog niet inzien hoeveel dat is; elke 8 seconde wordt er een baby geboren!

2) Het heette niet altijd Nutella
De originele naam van Nutella is pasta gianduja. De huidige naam bestaat daarentegen wel uit twee talen: Het Engelse 'nut' staat voor noot en 'ella' betekent zoet in de Latijnse taal.

3) Nutella werd uitgevonden in de Tweede Wereldoorlog
Nutella werd uitgevonden door een Italiaanse banketbakker in de Tweede Wereldoorlog. Cacao was in die tijd schaars, waardoor hij hazelnoten ging gebruiken om zijn voorraad chocopasta op peil te houden.

4) Er is een speciaal slot uitgevonden voor de Nutella-pot
Tja, dat sommige van ons geen genoeg krijgen van Nutella is een feit. Daarom bedacht Daniel Schobloch een speciaal slot voor de pot, zodat Nutellaverslaafden er niet langer bij konden.

5) De ingredienten zijn niet overal hetzelfde
Zo wordt er in Europa gebruik gemaakt van plantaardige olie en in Amerika bavat Nutella palmolie. De Europese versie heeft hierdoor een rijkere hazelnoot- en chocoladesmaak.

6) Per pot worden 97 hazelnoten gebruikt
Dat geldt voor de potten van 750 gram. Een ander leuk feitje: Ferrero, het bedrijf waar Nutella onder valt, is verantwoordelijk voor zo’n 25% van de jaarlijkse consumptie van hazelnoten.

7) Het design van de pot is zo ontworpen met een goede reden
De nutellapot is zo gemaakt dat er zowel een mes als een lepel in kan en heeft daarom een grotere opening dan de chocopastapotten van andere merken. Dat is slim gedaan, want de pot springt er duidelijk uit in het schap!\

<iframe src="//giphy.com/embed/Jl6mdmXrhwpK8" width="600" height="391" frameBorder="0" class="giphy-embed" allowFullScreen></iframe><p><a href="http://giphy.com/gifs/chocolate-nutella-food-Jl6mdmXrhwpK8">via GIPHY</a></p>

8) Er bestaan speciale Nutellacafé
Jammer genoeg moet je daarvoor wel helemaal naar New York of Chicago reizen…

9) Nutella heeft een eigen 'feestdag'
En die heb je net gemist… Zet 5 februari dus alvast in je agende voor volgend jaar!

Lees ook: De Kinder Chocolade jongen toen & nu​

Bron: Buzzfeed, Beeld: Istock, Giphy

Laatste nieuws

Zie ook