Dit mag je nóóit doen als je op dieet bent

Als het sporten tegenvalt, is de eerstvolgende stap diëten. Helaas heeft dit ook niet altijd het gewenste effect. E...

Lees ook

Als het sporten tegenvalt, is de eerstvolgende stap diëten. Helaas heeft dit ook niet altijd het gewenste effect. Een veelgemaakte fout zorgt ervoor dat de kilo's er niet afvliegen. Maak jij je hier ook schuldig aan?

Negativiteit

In een reeks van drie studies werden mensen op dieet op de proef gesteld. Zo werd er getest wat voor invloed negatieve gedachten over voedsel heeft op je dieet. Het blijkt dat als je negatief denkt over je voeding, zoals jezelf continu vertellen dat chocolade slecht is, je er juist steeds meer naar gaat verlangen. Dit werd getest met koekjes. De testpersonen werden verdeeld in drie groepen en kregen allemaal een ander filmpje te zien: een filmpje met een positieve boodschap, een filmpje met een negatieve boodschap en een filmpje met een neutrale boodschap over de koekjes. De mensen die de negatieve boodschap zagen, aten 39% meer koekjes dan de andere twee groepen. In andere woorden: jezelf iets verbieden omdat het 'slecht' zou zijn, werkt averechts.

Hoe moet het wel?

Zo kun je het beter aanpakken: zeg tegen jezelf dat het lekker is, maar niet gezond. Zo heb je niet het gevoel dat het verboden is, maar ben je je er wel van bewust dat je het misschien beter kunt laten staan. Op deze manier ben je vaker geneigd gezondere keuzes te maken. Het proberen waard, toch?

Lees ook: Vrouw gaat van overgewicht naar fitnessmodel, wordt daarna gedumpt door vriend

Bron: HLN.be, Beeld: Istockphoto

Laatste nieuws

Zie ook