Dit gebeurt er als je fruit niet wast voor je het eet

Een appeltje schoonwrijven voor je 'm opeet? Waarschijnlijk doe jij het ook! Maar moet je fruit en groenten eigenlijk wa...

Lees ook

Een appeltje schoonwrijven voor je ‘m opeet? Waarschijnlijk doe jij het ook! Maar moet je fruit en groenten eigenlijk wassen voor je het eet? Wij hebben alle feitjes voor je op een rijtje gezet:

1) Groente en fruit wassen
“Het wassen van groenten en fruit kan 99 procent van de ziekteverwekkers verwijderen. Je verwijderd zo bijna alle sporen van Salmonella of het norovirus”, laat Sanja Ilic, assistent-professor van voedselveiligheid aan de Ohio State University, weten aan SELF. Misschien niet perfect, maar volgens haar wel een aanrader. Het schoonwrijven werkt op zich ook wel prima op gladde groente- en fruitsoorten zoals tomaten en appels. Maar om nou elke druif schoon te wrijven is een flinke klus en er zijn ook soorten waarbij dit niet kan, zoals broccoli.

2) Wassen zelfs als je de schil niet gaat eten
In sommige gevallen moet je de schil ook wassen als je deze niet opeet. Een voorbeeld hiervan is meloen. De schil hiervan heeft een zachte, poreuze structuur, wat een perfecte schuilplaats is voor microben. Je kunt deze volgens Sanja verwijderen door de schil onder de kraan schoon te schrobben met een plastic borstel. Let op: dit moet natuurlijk wel voor het snijden!

3) Voorgewassen producten
Voorgewassen producten hoeven niet opnieuw gewassen te worden. Dit kan er namelijk juist voor zorgen dat er bacteriën bij het eten komen.

4) Niet onderdompelen in water
Je moet groenten en fruit niet onderdompelen in water maar écht schoonspoelen. Stel je voor dat je een tros druiven in een bakje water legt en slechts op één van hen bacteriën zitten, dan is het water de perfecte manier om zich te verspreiden.

5) Hitte is altijd de beste oplossing
De beste manier om bacteriën te verwijderen, is nog altijd door het te koken. Volgens Sanja verwijderd dit maar liefst 99,999 procent van de bacteriën.

Lees ook: Nieuw onderzoek: Druiven doen wonderen voor gewichtsverlies en seksleven

Bron: SELF, Beeld: Istock

Laatste nieuws

Zie ook