5 x Het effect van de pil op je lichaam

Er bestaan heel wat verhaaltje als het aankomt op de pil. Je zou er flink van aan kunnen komen en het is een ultiem midd...

Er bestaan heel wat verhaaltje als het aankomt op de pil. Je zou er flink van aan kunnen komen en het is een ultiem middel tegen puistjes… Maar wat daarvan is nou echt waar? Wij zochten het voor je uit! Daarom: De echte effecten van de pil op je lichaam:

1) Hét middel tegen acne
De pil als middel tegen acne? Het kan echt! De anticonceptiepil wordt regelmatig voorgeschreven aan vrouwen indien andere behandelingen tegen acne niet werken. Bij sommige vrouwen is het actieve (mannelijke) hormoon androgeen overmatig aanwezig. Deze stimuleert de talgproductie nog meer, wat ervoor zorgt dat de poriën sneller verstopt raken met dode huidcellen, bacteriën en vuil. Hierdoor kunnen pukkeltjes en puistjes ontstaan. De pil bevat een vrouwelijk hormoon dat deze productie juist afneemt, waardoor de huid minder vet wordt en de kans op acne dus een stuk kleiner is.

2) Aankomen door de pil
Alle medicijnen hebben zo zijn bijwerkingen en dus ook de pil. Daarentegen is het percentage vrouwen die écht aankomen van de pil erg klein. “De meeste onderzoeken laten zien dat er geen gewichtstoename plaatsvindt. Bij de weinige studies waar wel een effect te zien was, ligt dat maar rond de 3 à 4 procent. Ik zeg niet dat je niet kán aankomen van de pil, maar de meeste vrouwen komen gewoon niet aan”, aldus Anne Burke, professor in de gynaecologie aan het Johns Hopkins ziekenhuis in Baltimore.

De pil bevat onder ander het hormoon oestrogeen, die de natuurlijke hormooncyclus van het lichaam onderdrukt. “In plaats van dat je hormonen ervoor zorgen dat je ovulatie en menstruatie plaatsvinden, geeft de pil je altijd een regelmatige hoeveelheid hormonen”, aldus Anne. En omdat er dus maar een kleine hoeveel hormonen regelmatig wordt afgegeven, zijn de effecten minimaal.

3) De pil en kanker
De pil geeft een licht verhoogd risico op borstkanker. De grootte van dit risico hangt af van de hormonen in de pil. Ook is er een link gevonden tussen het slikken van de pil en baarmoederhalskanker. Uit onderzoek blijkt dat wanneer de pil langer dan vijf jaar gebruik is, er een zeer licht verhoogd risico op het ontwikkelen van de vorm van kanker is. Na stoppen daalt het risico weer geleidelijk.

Tot slot is er een verband tussen het gebruik van de anticonceptiepil en eierstokkanker gevonden. Uit onderzoek is gebleken dat pilgebruikers ongeveer 25 procent minder kans hebben op eierstokkanker dan vrouwen die de pil nooit hadden gebruikt. Hoe langer vrouwen de pil gebruikten, des te lager het risico werd.

4) De pil en trombose
De anticonceptiepil geeft een verhoogd tromboserisico. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die de pil nemen een 4 maal hogere kans op trombose hebben dan vrouwen die de pil niet slikken.

5) Werking van de pil
We vergeten allemaal wel eens de pil en het is behoorlijk lastig om de pil rond dezelfde tijd in te nemen. The New York Times publiceerde een onderzoek over ongewenste zwangerschappen tijdens het gebruik van de pil. En er was één ding wat opviel: hoe langer je de pil slikt, hoe meer ongewenste zwangerschappen er voorkwamen. De effectiviteit van de pil wordt namelijk door de jaren heen minder -tenzij je hem iedere dag stipt op dezelfde tijd inneemt en nooit vergeet-, volgens het onderzoek.

Het kan voorkomen dat de (combinatie)pil niet het anticonceptiemiddel is dat het beste bij jou past. Maar je lichaam kan je verschillende signalen geven die éigenlijk zeggen dat het beter is om te stoppen met het nemen van het kleine pilletje of voor een andere te kiezen. Lees daarom ook: 9 Signalen dat je beter kunt stoppen met de pil.

Bron: Acnevitaal, Nsmbl, Leef, Woman’s Health UK, Beeld: Istock

Laatste nieuws