Dit gebeurt er als je naar bed gaat en je tanden niet poetst

Voor het slapengaan poets je standaard je tanden, maar soms schiet het er even bij in. Wellicht omdat je onverwachts erg...

Voor het slapengaan poets je standaard je tanden, maar soms schiet het er even bij in. Wellicht omdat je onverwachts ergens anders slaapt of je hebt gewoon écht geen motivatie om jezelf naar de badkamer te sleuren. Onder het motto “Zo erg kan het toch niet zijn” duik je vrolijk jouw bed in… Maar kan het dan ook echt geen kwaad?

Lekker poetsen

Zonder je tanden te poetsen je bed in duiken, is extreem slecht voor je gebit. Tijdens de nacht zijn je tanden namelijk extra vatbaar voor bacteriën. Dit komt doordat je tijdens je slaap minder speeksel aanmaakt. Dit speeksel beschermt je tanden tegen die bacteriën, en een droge mond biedt dus minder bescherming. Naast het feit dat je gebit tijdens je slaap sowieso al bacteriën aantrekt, komen ze in nog grotere getallen op voedsel- en drinkresten af. Terwijl je aan het dromen bent, zullen de bacteriën zich nestelen en plak op je tanden vormen. Alsof dát nog niet erg genoeg is, ziet je immuunsysteem de tandplak als een infectie en probeert ertegen te strijden. Tijdens het ‘aanvallen’ van de plak vernietigt je lichaam ook het gezonde weefsel dat de tanden op zijn plaats houdt. Hierdoor trekt het tandvlees zich als het ware terug en komen je tanden bloot te liggen.

Dit alles gebeurt natuurlijk niet in één enkele nacht. Maar probeer er zeker geen gewoonte van te maken om zonder het poetsen van je tanden naar bed te gaan. Het is niet eens nodig om een extreme hoeveelheid tandpasta te gebruiken, zolang je maar goed poetst.

Lees ook: Slaap jij met je mond open? OEI!

Bron: Askthedentist.com, Beeld: Istockphoto

Laatste nieuws