De reden waarom je niet tegen het geluid van nagels op een krijtbord kan

Herinner je je het geluid van nagels op een krijtbord nog? Waarschijnlijk stonden je haren direct recht overeind... Het...

Lees ook

Herinner je je het geluid van nagels op een krijtbord nog? Waarschijnlijk stonden je haren direct recht overeind… Het ligt eigenlijk wel voor de hand dat het geluid afgrijselijk is, maar wat blijkt: er is een wetenschappelijke reden waarom we er niet tegen kunnen!

Wetenschappelijke reden

Onderzoekers van de Universiteit van Keulen geloven namelijk dat het te maken heeft met de vorm van onze oren en de manier waarop ze zijn geëvolueerd. Zij geloven dat het oor geluiden van verschillende frequenties op een andere manier versterkt. Zo kan het irritante geluid van nagels op een krijtbord harden klinker dan andere geluiden.

Onderzoek

De onderzoekers lieten onder andere het geluid van nagels die over een krijtbord krassen, horen aan een groep vrijwilligers. De ene helft van de groep kreeg te horen wat de geluiden waren en de andere helft werd vertelt dat ze luisterden muziek. Vervolgens moesten zij aangeven in hoeverre en geluid aangenaam of onaangenaam waren. Daarbij werd hun stressniveau gemeten aan de hand van de hartslag, de hoeveelheid zweet die ze produceerden en hun bloeddruk.

Daarbij ontdekten ze dat vooral geluiden met frequenties tussen de 2000 en 5000 Hertz heel onplezierig bleken te zijn en onze oren hier het meest gevoelig voor zijn. Een ander voorbeeld van een geluid met deze frequentie is bijvoorbeeld het gegil van mensen. Mogelijk reageert ons brein zo heftig op deze geluiden omdat we ze associëren met gevaar.

Lees ook: Onderzoek: Dít hebben gelukkige mensen gemeen

Bron: Metro.co.uk, Beeld: Istock

Laatste nieuws

Zie ook