Is Griekse yoghurt beter dan gewone yoghurt?

Vrijwel iedereen is tegenwoordig wel bezig met gezonde voeding. Kies jij in de ochtend liever Griekse yoghurt dan gewone...

Lees ook

Vrijwel iedereen is tegenwoordig wel bezig met gezonde voeding. Kies jij in de ochtend liever Griekse yoghurt dan gewone, Nederlandse yoghurt omdat je denkt dat dit gezonder is? Denk dan maar even twee keer na. Dieetplaneet ging op onderzoek uit en daaruit bleek dat je verwachtingen over Griekse yoghurt niet altijd waar zijn!

Gezond bakkie

Verschillende bedrijven melden dat Griekse yoghurt een betere keuze is omdat er meer eiwitten, vitaminen en mineralen in zouden zitten. Noor van Dieetplaneet zocht het uit. Yoghurt bestaat uit melk en melkzuur, die de zurige smaak aan yoghurt geven. Net als alle andere melkproducten bevat yoghurt eiwitten, vitamine B en calcium.

Hoe zit het?

Gewone yoghurt kun je verdelen in drie groepen: Volle (minimaal 3% vet), halfvolle (1 tot 3% vet) en magere yoghurt (maximaal 1% vet). Griekse yoghurt daarentegen bevat maar liefst 10%. Dit komt omdat het vocht uit de Griekse yoghurt wordt gezeefd tijdens de productie. Er blijft een dikke en romige yoghurt over. Deze yoghurt bevat meer vitaminen en mineralen dan een magere variant, omdat de meeste vitamines in het melkvet zitten.

De conclusie

De Griekse yoghurt bevat, vanwege het vet, een stuk meer calorieën dan volle yoghurt. Wel heeft Griekse yoghurt meer eiwitten en dat zorgt voor een langer verzadigd gevoel. In gewone yoghurt zit weer net even iets meer calcium en kalium. Het is dus lastig om te zeggen wat echt beter voor je is, want dat hangt af van de behoefte die je hebt. Als je op de calorieën wil letten, kun je beter voor normale yoghurt gaan, maar als je veel sport en spiermassa op wil bouwen, kun je beter voor Grieks gaan.

Lees ook: Is pindakaas hét grote geheim om af te vallen?

Bron: Dieetplaneet, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook