Minder dan zoveel uur slapen staat gelijk aan helemaal niet slapen

Slaap jij minder dan zes uur? Uit onderzoek is gebleken dat je dan net zo goed helemaal niet kunt slapen. Huh? 

Als je wil dat je gezonde lifestyle invloed heeft op hoe je eruit ziet en hoe je je voelt, is slaap misschien wel het sleutelwoord. Slaap jij minder dan zes uur? Uit onderzoek is gebleken dat je dan net zo goed helemaal niet kunt slapen. Huh?

Sleeping beauty

Uit recent onderzoek is gebleken dat als je zes uur of minder slaapt, dit net zo slecht voor je is als dat je de hele nacht doorhaalt. Aan dit onderzoek deden een aantal proefpersonen mee. En wat bleek: De mensen die twee weken lang zes uur of minder sliepen, waren er net zo slecht aan toe als mensen die twee dagen lang wakker bleven. Het grappige aan dit onderzoek is dat de mensen die zes uur slaap per nacht hadden, dáchten dat ze gewoon goed functioneerden. In ieder geval goed genoeg om zware machines te bedienen, operaties uit te voeren of een campagne te leiden. Dit was echter niet het geval…

ZZzzzz

Je kunt een aantal dagen goed functioneren op zes uur of minder slaap per nacht. Op de tiende dag gaat het echter bergafwaarts met het cognitieve vermogen. Het is dus wel duidelijk dat je meer slaap nodig hebt om goed te kunnen blijven functioneren. Goed excuus om vanavond eens even lekker vroeg onder de wol te duiken?

Dikmakertje

Te weinig slaap heeft ook invloed op gewichtsverlies. The Washington Post plaatste de onderzoeksresultaten van een onderzoek naar slaap en de invloed daarvan op het menselijk lichaam. Daar is uitgekomen dat als je veel slaap mist, je makkelijk in gewicht aan kunt komen, je loopt sneller verwondingen op en je testosteronspiegel daalt, wat kan leiden tot depressies en zwakke botten. Daarover lees je HIER meer.

Lees ook: Dit gebeurt er écht met je lichaam bij slaapgebrek

En: Bizar: Déze vrouw sliep door haar bevalling heen

Bron: Elite Daily, Beeld: iStock

Laatste nieuws