Rood, oranje, geel, groen, paars, wit en ook bruin; de keuze is reuze, als het om paprika's gaat. De groenten verschillen echter niet alleen van kleur én prijs, maar ook van smaak en voedingswaarden.
Over smaak valt niet te twisten
De groene variant is eigenlijk niets meer dan een onrijpe paprika, die tijdens het rijpen van kleur verandert naar rood of geel. Dit is de reden dat deze paprika een bittere smaak heeft. De rode en gele daarentegen, zijn veel zoeter van smaak en om die reden zijn ze ook een stuk gewilder. Zoals er een verschil in kleur en smaak is, is er ook een verschil in voedingswaarden tussen de verschillende paprika's.
De groene paprika bevat de minste voedingsstoffen van het vrolijk gekleurde gezelschap, terwijl de rode en gele veel meer bètacaroteen en vitamine C bevatten. Bétacaroteen, ook wel bekend als provitamine A, is één van de belangrijkste ingrediënten voor gezonde ogen. Een tekort kan leiden tot droge ogen en een verstoord nachtzicht. Daarnaast verhoogt betàcaroteen de weerstand, werkt het als antioxidant en zou het volgens onderzoek, ook beschermen tegen kanker. Vitamine C is heel belangrijk voor het immuunsysteem van ons lichaam. Wil je paprika’s eten vanwege de vitamine C, kies dan voor de rode variant. De rode hebben namelijk twee maal zoveel vitamine C dan groene paprika’s.
No more greens?
Dit betekent niet dat je helemaal geen groene paprika's moet eten, omdat ze bitter zijn dan de anderen en minder vitamines leveren. Heus niet. De groente bevat weinig calorieën, geen vet en juist veel vezels, waardoor het ook nog eens een uitstekende groente is om te eten als je wilt afvallen.
Lees ook: 5x Eten en drinken dat je 's avonds moet vermijden
Bron: HLN, Vitamine informatie, Huffington Post, Beeld: iStockphoto