Wat je niet wist over nachtmerries…

Nachtmerries zijn vervelend. Maar ook erg interessant om meer over te leren. Wist jij deze zes dingen al? Denk daar de v...

Nachtmerries zijn vervelend. Maar ook erg interessant om meer over te leren. Wist jij deze zes dingen al? Denk daar de volgende keer maar aan als je weer bezweet wakker schrikt.

1. Angst is niet de enige reden dat je een nachtmerrie hebt
Volgens een onderzoek van de University of Montreal is de kans groter dat je een nachtmerrie heb door verwarring, schuldgevoelens, verdriet of boosheid. Dit soort nachtmerries blijven je ook langer achtervolgen dan angst-dromen.

2. Nachtmerries kunnen je ook beter laten voelen
Nachtmerries zijn soms een reflectie van de stress en zorgen die je hebt. Als je droomt, pakt je brein deze gevoelens en speelt ze af in de nachtmerrie. Hoe gek het ook klinkt, dit blijkt best gunstig te zijn. Waarom? Want als je weer wakker bent kun je een nachtmerrie minder goed onthouden dan echte herinneringen. Je hebt dan als het ware al je stress en zorgen al verwerkt.

3. Je hersenen zijn klaarwakker
Tijdens een nachtmerrie is de kans groot dat je je in de derde fase van je slaapcyclus bevindt. Deze fase die om de 90 minuten plaatsvindt wordt ook wel de REM-fase genoemd, wat staat voor Rapid Eye Movement. Op dit moment zijn je hersenen hartstikke actief en maken je ogen veel bewegingen.

4. Je kunt nachtmerries voorkomen
Slecht nieuws voor late night snackers. Als je vlak voor je naar bed gaat nog wat eet, wordt je stofwisseling in gang gezet, waardoor je minder snel in slaap kunt vallen. En er staan je wellicht een hoop nachtmerries te wachten. Ook kunnen sommige mensen beter enge boeken en films links laten liggen als je gevoelig bent voor enge dromen.

5. Je kunt nachtmerries ook laten stoppen
Zodra je een nachtmerrie hebt, kun je deze laten stoppen. Een groot aantal medici gelooft in lucid dreaming: je er in je slaap bewust van zijn dat je droomt. Hierdoor weet je dat er geen echt gevaar is en zou je zelfs het einde van je droom kunnen bepalen.

6. En je kunt nachtmerries onthouden
Om je dromen en nachtmerries te kunnen onthouden, moet je gebruik maken van het zogeheten Imagery Rehearsal Therapy (IRT). Het is wel belangrijk om te weten dat het erg stressvol kan zijn, ook als je niet alle details van je droom kunt onthouden. Zodra je wakker bent schrijf je direct alles op wat je van de droom hebt onthouden. Vervolgens ga je verbanden zoeken en het ‘raadsel of verhaal’ oplossen. Hoe meer en vaker je een mentaal beeld kunt vormen van de droom, hoe makkelijker het op den duur wordt.

Lees ook: Wat jouw seksdromen écht betekenen

Bron: Seventeen.com, Beeld: Istockphoto

Laatste nieuws