3 enge feitjes die je niet wist over het verwijderen van je schaamhaar

Iedereen is welbekend met de voordelen van het verwijderen van je schaamhaar. Het liefst hebben we het glad, gladder, gl...

Lees ook

Iedereen is welbekend met de voordelen van het verwijderen van je schaamhaar. Het liefst hebben we het glad, gladder, gladst en daarom harsen, scheren en epileren we erop los. Maar wat zijn de nadelen van het verwijderen van je schaamhaar?

Waarom schaamhaar?

Voordat we de nadelen gaan opnoemen, nemen we je even mee de biologie in. Wist je dat wij mensen de enige zoogdieren zijn met dik schaamhaar? Dit heeft volgens de evolutie theorie er alles mee te maken dat het krijgen van schaamhaar een teken is dat we klaar zijn om te ‘paren’. Net zoals andere dieren van kleur veranderen bijvoorbeeld. Ook fungeert schaamhaar als bescherming tegen wrijving tijdens de geslachtsgemeenschap. Hm…

Maar terug naar de nadelen, want het verwijderen van je schaamhaar hoeft net per definitie iets goeds te betekenen. Say whuuut? Komen ze:

1. Jeuk, huiduitslag en ingegroeide haartjes

Uit onderzoek van AsapScience, waaraan meer dan 1.000 mensen hebben meegedaan, is gebleken dat 75% van de mensen die hun schaamhaar hebben verwijderd genitale jeuk kregen. 40% van de ondervraagden kregen zelfs uitslag. En dan hebben we het natuurlijk nog niet over de ingegroeide haren gehad, die iederéén wel eens gehad heeft.

2. Het kan soa’s verspreiden

Uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat schaamluis bijna niet meer voorkomt bij mensen die hun schaamhaar scheren. Mooi! Maar daar tegenover staat wel dat soa’s makkelijker overdraagbaar zijn. Dit komt omdat schaafwonden in de huid of de geïrriteerde huid na het scheren geïnfecteerd kan raken met soa’s. Uit het onderzoek bleek dat gonorroe, chlamydia en andere infecties veel meer voorkomen bij mensen met geschoren schaamhaar.

3. Genitale wratten

Laatste nieuws

Zie ook