/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2Fcore%2Fgrazia-fallback.jpg)
Waar je vroeger van de melkboer gewoon één soort melk kreeg, hebben we in de supermarkt nu ontzettend veel keuze tussen verschillende soorten melk. De populairste melksoorten zijn toch wel magere of halfvolle melk. Let je een beetje op je gewicht? Dan kies jij vast het liefst voor magere melk. Maar weet je eigenlijk wel welke melksoort het meest gezond is voor je?
Het eindeloze vraagstuk
Magere melk: lekker weinig vet en dus beter voor je lijn. Deze gedachte werd jarenlang door verschillende voedingsinstanties aangeraden, maar uit nieuw onderzoek is nu gebleken dat magere melk helemaal niet gezonder hoeft te zijn dan halfvolle melk. Integendeel zelfs! Uit een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Circulation, is gebleken dat de mensen die vette zuivelproducten tot zich namen, 46% minder kans hadden op diabetes dan mensen die alleen magere zuivelproducten tot zich namen. Dit onderzoek is gedaan bij 3.333 mensen, gedurende 15 jaar.
Nog een onderzoek
Dit is echter niet het enige onderzoek dat volvette zuivelproducten verkiest boven magere producten. Uit een onderzoek bij 18.000 vrouwen, dat is gepubliceerd in de American Journal of Nutrition, is gebleken dat de mensen die kiezen voor vette zuivelproducten tot wel 8% minder kans hadden op diabetes én overgewicht. Het is echter niet helemaal duidelijk hoe het kan dat vettere zuivelproducten beter voor je zijn, maar het zou kunnen komen omdat er in het melkvet meer vitaminen en mineralen zitten, die je er allemaal uit haalt als je voor magere zuivelproducten gaat.
Milky way
Ook zouden volle melkproducten invloed kunnen hebben op de hoeveelheid insuline en glucose in het lichaam, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt, en minder snel naar ongezonde dingen gaat grijpen. Of we echt helemaal moeten overstappen op volle zuivelproducten is niet helemaal duidelijk. Het beste advies voor nu: afwisselen!
Lees ook: Is Griekse yoghurt beter dan gewone yoghurt?
Bron: HLN.be, Beeld: iStock