Deze etenswaren mag je nooit opnieuw opwarmen in de magnetron

Als je the day after nog van een pizzapunt wil genieten, gooi je hem zonder pardon de magnetron in. Voor pizza geen prob...

Als je the day after nog van een pizzapunt wil genieten, gooi je hem zonder pardon de magnetron in. Voor pizza geen probleem, maar sommige etenswaren mag je echt niet opnieuw warm maken. Van kansen op voedselvergiftiging tot het verspreiden van virussen… Dít zijn de vijf dingen die het meest schadelijk zijn als je ze een tweede keer in de magnetron gooit.

1. Spinazie en andere bladgroenten
Sommige bladgroenten bevatten een stofje dat kan worden omgezet naar ‘nitrosaminen’, een stof die ziektes kan verwekken, wanneer deze opnieuw opgewarmd wordt via de magnetron. Om deze reden adviseert de Food Information Raad geen spinazie, boerenkool of andere bladgroentes op die manier op te warmen. Een veiligere manier isvstomen of koken.

2. Kip en ander pluimvee
Sommige delen van pluimvee lopen het risico op het dragen van salmonella. Om die reden moet het in eerste instantie dan ook zorgvuldig gekookt worden, voordat je het mag eten. Bij het opwarmen van kip in de magnetron heb je weer te maken met een ander probleem: ongelijkmatige warmteverdeling, waardoor sommige delen van het eiwit sneller afbreken dan andere, wat een verstoring in de maag kan veroorzaken. Om maagklachten en voedselvergiftiging te voorkomen is het belangrijk kip te koken/bakken en regelmatig om te draaien.

3. Champignons
Bij champignons heb je eigenlijk te maken met hetzelfde probleem als bij kip: de eiwitten. Als je champignons maximaal 24 uur in de koelkast laat, kun je ze vervolgens opwarmen tot een temperatuur van 70 graden (met de pan), meldt Food Information Raad.

4. Rijst
Als rijst niet goed wordt opgeborgen of in kamertemperatuur bewaard wordt, is het een broedplaats voor bacteriën. Je rijst opnieuw koken zal veel meer bacteriën doden dan je magnetron.

5. Aardappelen en kumara
Net als rijst, kunnen aardappelen niet te lang in kamertemperatuur bewaard worden. Nog erger is als er aluminiumfolie overheen zit. Hierdoor broeden er nog meer bacteriën. Wederom kan een magnetron niet deze bacteriën doden, terwijl dat wel kan in de oven of pan. Wat helpt tegen het kweken van bacteriën is het volledig laten afkoelen van de aardappelen voordat je ze in de koelkast doet.

Lees ook: Op dit tijdstip kun je het beste junkfood eten

Bron: Aww.au.com, Beeld: Istockphoto

Laatste nieuws