Wat er met je lichaam gebeurt als je de pil doorslikt

Ongesteld worden is nooit een pretje! Je voelt je niet helemaal fris, misschien heb je veel last van buikpijn en 9 van d...

Lees ook

Ongesteld worden is nooit een pretje! Je voelt je niet helemaal fris, misschien heb je veel last van buikpijn en 9 van de 10 keer dat je het wordt, komt het eigenlijk helemaal niet uit. Zoals tijdens je vakantie bijvoorbeeld! Grote kans dat je dan ook wel eens hebt nagedacht over het doorslikken van de pil. Maar wat doet dat eigenlijk met je lichaam en is het slecht voor je?

Slecht of niet?

Uit een onderzoek is gebleken dat 99 procent van de artsen zegt dat het niet schadelijk is om de pil door te slikken. Er zou daarentegen wel een nadeel aan zitten, namelijk: doorbraakbloedingen.

Ook wordt er beweerd dat de stopweek slechts is ingevoerd omdat vrouwen het vroeger onnatuurlijk vonden om niet te ongesteld te worden. Zo zou er gedacht zijn dat het vrouwen een zekerder gevoel gaf omdat ze zo zeker wisten dat ze niet zwanger waren.

Jarenlang slikken

Ook Dr. Mireille Merckx, pediatrisch gynaecologe en gespecialiseerd in anticonceptie, laat weten dat het geen kwaad kan om de pil jarenland achter elkaar te slikken. “Met de auto of de fiets op straat rijden houdt voor je gezondheid veel meer risico in dan de pil nemen. Het aantal hormonen dat je binnenkrijgt als je hormonale anticonceptie neemt, is immers relatief. Als je bijvoorbeeld 20 jaar geen pil neemt en je bent seksueel actief, word je gemiddeld vier keer (ongepland) zwanger. En eigenlijk is die impact veel zwaarder: een zwangerschap gaat gepaard met een veel grotere productie aan hormonen dan de pilinname, en een zwangerschap vergt ook veel van je lichaam.”

Onnatuurlijk?

Ook heeft Mireille moeite met de term ‘onnatuurlijk’. “Dat klopt niet helemaal. Hoewel bepaalde stoffen in de hormonale anticonceptie synthetisch zijn, wordt er de laatste jaren veel meer onderzoek gedaan naar natuurlijke stoffen. Bovendien kom je elke dag in aanraking met lichaamsvreemde stoffen en “xeno”hormonen die veel schadelijker zijn dan die in de pil.”

Daarnaast zijn natuurlijke hormonen ook niet altijd onschadelijk! “Een overproductie van oestrogeen bijvoorbeeld geeft je een hogere kans op baarmoederkanker, ook al is dat lichaamseigen. De pil helpt je in dat geval om je hormoonspiegel in balans te houden. Ongezond kan je dat niet noemen.” Volgens de gynaecologe kun je de pil dan ook lang slikken zonder problemen. “Je mag de pil probleemloos 25 à 30 jaar aan een stuk doornemen, het biedt een enorme waaier aan voordelen en is erg gemakkelijk.

Lees ook: Dít doet de pil met je menstruatie

Bron: HLN, Girlscene, Beeld: Istock

Laatste nieuws

Zie ook