Wat er met je lichaam gebeurt als je de morning after pil inneemt

Een keertje de pil vergeten, een gescheurd condoom of misschien zelfs helemaal geen anticonceptiemiddel gebruikt? Het ku...

Een keertje de pil vergeten, een gescheurd condoom of misschien zelfs helemaal geen anticonceptiemiddel gebruikt? Het kunnen allemaal redenen zijn om een morning after pil te halen bij de apotheek en een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Maar wat blijkt? Heel veel vrouwen weten eigenlijk niet wat deze pil écht met je lichaam doet!

Onderzoek

Uit een onderzoek onder Belgische vrouwen tussen de 15 en 45 jaar is gebleken dat maar liefst 1 op de 2 niet weet hoe de morning after pil werkt. Zo wordt nog vaak gedacht dat de pil leidt tot een abortus. Iets wat helemaal niet waar is. Anderen denken weer dat de noodpil even goed werkt als de reguliere pil. Daarom hebben wij het even uitgezocht!

Échte werking

Wat de morning after pil écht doet is dat deze ervoor zorgt dat de eisprong wordt geblokkeerd of vertraagd. Zo wordt een ontmoeting tussen de zaadcel en de eicel voorkomen. Er vindt dus geen abortus plaats en als de ovulatie al heeft plaatsgevonden, heeft de pil dus geen effect op de bevruchting of op een ingenestelde eicel.

De morning after pil is verkrijgbaar bij de apotheek en er zijn twee verschillende soorten: een oudere variant (verkrijgbaar sinds 1999) op basis van levonorgestrel en een nieuwere op basis van ulipristalacetaat. De oudere variant moet bij voorkeur binnen de 12 uur nadat je onveilige seks heb gehad, worden ingenomen en uiterlijk binnen 72 uur. De eisprong kan niet meer worden uitgesteld als die plaatsvindt binnen de volgende 48 uur. Bij goed gebruik kan deze pil het risico op een zwangerschap met ongeveer de helft verminderen.

De tweede, nieuwere pil is effectiever omdat deze zelfs werkzaam is wanneer de eisprong al bijna moet plaatsvinden, dus wanneer het risico op zwangerschap het hoogst is. Wanneer deze pil binnen de 24 uur na de onveilige seks is ingenomen, is de kans op zwangerschap 6 keer kleiner.

Na het innemen

Elk medicijn heeft zo zijn bijwerkingen en dus ook de morning after pil. “De voornaamste ongewenste effecten van hormonale noodanticonceptie zijn onder meer abdominale pijn, menstruatiestoornissen, hoofdpijn of gevoelige borsten”, aldus Mireille Merckx, hoofd van de afdeling Gynaecologie in het AZ Jan Portaels. Het is dan ook belangrijk om te weten dat de pil alleen voor noodgevallen bedoeld is en je deze dus niet moet gebruiken als regulier anticonceptiemiddel.

Als je de pil hebt ingenomen, is het natuurlijk ook van belang om te weten of deze heeft gewerkt. Zo moet je goed in de gaten houden of je ongesteld wordt op het moment dat je dit verwacht. Het kan soms een paar dagen langer duren of zelf eerder komen, maar als het langer dan een week duurt, kun je het beste een zwangerschapstest doen.

Lees ook: Wat er met je lichaam gebeurt als je de pil doorslikt

Bron: HLN, Beeld: Istock

Laatste nieuws