Afvaltips die volgens de wetenschap écht werken

Als het gaat om afvallen, zijn er heel veel verschillende methodes. Van work-outs tot een dieet, de één werkt super goed...

Lees ook

Als het gaat om afvallen, zijn er heel veel verschillende methodes. Van work-outs tot een dieet, de één werkt super goed en de ander laat maar weinig resultaat zien. Nu is er eindelijk wat meer inzicht in wat je juist niet moet doen en welke methodes daarentegen wel écht werken. Je leest het hieronder:

Niet doen: heel uitgebreid dineren
Veel mensen zien het avondeten als dé maaltijd van de dag en daarom is deze vaak veel te groot in verhouding met overige maaltijden. Dat kan je lichaam behoorlijk in de war brengen. Doordat je je ’s avonds overeet, heb je in de ochtend namelijk minder honger en daardoor sla je het ontbijt sneller over. En dat veroorzaakt een vicieuze cirkel waarin in ’s avonds weer heel veel trek hebt en in de ochtend weer een stuk minder.

Wel doen: altijd ontbijten
Door een goed ontbijtje krijgt je stofwisseling een enorme boost, zodat je de rest van de dag calorieën blijft verbranden. Het is dan ook een hele belangrijke maaltijd die je absoluut niet over moet slaan. Zit jij in het ritme dat hierboven werd besproken? Volgens experts kun je dan het beste je avondmaaltijd halveren om zo ’s ochtends je eetlust weer terug te krijgen. Eet dan een groter ontbijt met gezonde vormen van proteïne en vet, zoals eieren, avocado, fruit en voedingsmiddelen op basis van volle granen.

Niet doen: de hele dag door eten
Volgens een studie van American Journal of Clinical Nutrition kan de hele dag door eten, zorgen voor gewichtstoename. De onderzoekers vroegen vrouwen om op vaste tijden te eten of juist de hele dag door ongeplande maaltijden te eten. En wat bleek? De vrouwen die de geplande maaltijden aten, hadden in de drie uur erna veel meer calorieën verbrand dan de vrouwen die de ongeplande maaltijden aten.

Wel doen: drie maaltijden per dag
Volgens de experts kun je je dan ook beter houden aan drie maaltijden per dag. Ook hier geldt: begin met een goed ontbijt vol goede eiwitten en vetten, zodat je langer vol zit. Ook raden zij dit aan omdat mensen geneigd zijn om meer te eten dan ze denken. Hoe vaker je dan ook eet op een dag, hoe meer kansen je hebt om te grote porties te nemen.

Niet doen: alleen maar korte-termijn doelen stellen
Volgens een onderzoek van het National Weight Control Registry weet slechts 20% van de mensen die hebben gelijnd, hun ‘nieuwe’ gewicht te behouden. Dat komt volgens de onderzoekers onder andere doordat mensen geneigd zijn om alleen maar korte-termijn doelen stellen en bijvoorbeeld een crashdieet te volgen. En wanneer die periode voorbij is, vallen zij vaak weer terug in hun oude ‘slechte’ gewoontes.

Wel doen: plannen op de lange-termijn
Wat je beter kunt doen, is dan ook iets verder kijken in de toekomst. Zo moet je een gezond eetpatroon kiezen wat je jarenlang kunt volhouden. Op die manier bereik je alsnog je doelen en kun je het jojo-effect voorkomen.

Lees ook: Dé lifehack waardoor je minder zult snacken

Bron: Womens Health Magazine, Beeld: Istock

Laatste nieuws

Zie ook