De shocking waarheid over openbare zwembaden

Heerlijk hé, zo'n verfrissende duik in het zwembad op een warme dag? Nou na het lezen van dit artikel denk je daar wel a...

Lees ook

Heerlijk hé, zo’n verfrissende duik in het zwembad op een warme dag? Nou na het lezen van dit artikel denk je daar wel anders over.

Onderzoek

We weten allemaal dat het peuterbadje niet bepaald schoon is, maar de waarheid is dat alle bijna zwembaden ontzettend smerig zijn. Onderzoekers van verschillende universiteiten, waaronder de Purdue University, de Chinese Academy of Sciences en de Georgia Institute for Technology, hebben onderzoek gedaan naar wat er allemaal in het water van een zwembad te vinden is en dat is behoorlijk wat. Naast alle gebruikelijke dingen zoals uitwerpselen, bloed, zweet, zonnebrandcrème en muggenspray vonden de onderzoekers ook cafeïne en ibuprofen in veel zwembaden en dat komt voornamelijk in het water door de urine en het zweet van de mensen om je heen in het zwembad. En daar badder jij dan in met een grote glimlach op je gezicht… Bah!

En dan nog iets… De onderzoekers kwam er ook achter dat zwembaden in de Verenigde Staten hun water recyclen door middel van een gesloten systeem. Dit betekent dat het zwembadwater jaren niet vervangen wordt en zelfs het chloor doodt die bacteriën niet. Laten we hopen dat dat in Nederland anders is… Voortaan toch maar de zee in?

Lees ook: Zonnebrandcrème: Een heftig experiment

Bron: Metro UK Beeld: Istock

Laatste nieuws

Zie ook