Wat betekent die S die je vroeger tekende eigenlijk?

We doen het nu misschien niet zo vaak meer, maar op de basisschool en middelbare school zowat de hele dag door: tekenen,...

Lees ook

We doen het nu misschien niet zo vaak meer, maar op de basisschool en middelbare school zowat de hele dag door: tekenen, nou ja.. meer krabbelen. Grote kans dat jouw etui vol zat met potloden, stiften en verschillende gelpennen en de kaften van je boeken vol met gekke teksten en plaatjes. Er was één tekening die vrijwel in het schriftje van iedere tiener stond: de bekende S. Maar weet jij eigenlijk wel wat het betekent?

Is it Superman?

Volgens de één is het een 90’s dingetje, volgens de ander wordt-ie al getekend sinds de jaren ’60. Maar wat is het? Vice ging op onderzoek uit en kwam erachter dat niemand écht weet wat ze vroeger nou precies tekenden. Er zijn dan ook verschillende theorieën.

Een veelgenoemde betekenis van de puntige ‘S’ is dat het een variant is op het Superman logo of het Suzuki logo, terwijl anderen denken dat het het oorspronkelijke logo van het kledingmerk Stussy is. Ook zijn er mensen die vermoeden dat het het logo van een metal band is. Het blijkt allemaal niet waar.

Maar wat nog het meest gedacht wordt? Dat het gewoon super cool was om de ‘S’ te tekenen en écht iedereen het kon. Je begint tenslotte met een paar streepjes, die je later met elkaar verbindt. Stiekem was het gewoon een simpele graffiti-variant.

Nee, het is…

Paul Cobley, professor in Taal en Media op de Middlesex University in London, zegt dat het waarschijnlijk heel anders in elkaar zit. Volgens hem werd het puur getekend omdat het leuk was. Hij noemt de tekening een Möbiusband, een ruimtelijke figuur met slechts één vlak en één rand. Het ziet er fancy uit, maar is juist heel makkelijk om te maken. Dit zou volgens hem dan ook de reden zijn dat het veel werd getekend. “Het kan keer op keer getekend worden en blijft leuk”, legt hij uit. En daar zit wat in. Je was jong, kon (waarschijnlijk) niet geweldig tekenen, maar kon hierdoor toch iets heel cools maken. En ja, dan gaat het al snel viral.

Weer wat geleerd.

Lees ook: Dít is de betekenis van de naam IKEA

via GIPHY

Bron: Vice, Beeld: Giphy, Adland

Laatste nieuws

Zie ook