Heeft kleine Muck een zeldzame aandoening?

Halverwege juni kreeg Kim Kötter de schrik van haar leven. Ze trof haar pasgeboren zoontje Muck namelijk leven...

Halverwege juni kreeg Kim Kötter de schrik van haar leven. Ze trof haar pasgeboren zoontje Muck namelijk levenloos aan en de één maand oude baby werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis omdat hij getroffen was door een ALTE. “Het komt er kort op neer dat het lijkt dat je baby niet meer leeft (blauw, slap, geen adem, ogen open, schuim om zijn mondje) en dit duurde in ons geval 7 minuten”, legde Kim later uit. Gelukkig bleek achteraf dat het kleine ventje geen blijvende schade heeft opgelopen. Maar nu heeft de kersverse moeder wellicht opnieuw slecht nieuws, schrijft Privé.

Zeldzame ziekte

Aan het weekblad vertelt Kim dat er een kans bestaat dat Muck aan de zeldzame ziekte Von Willebrand lijdt. Dit heeft niks te maken met de ALTE die hij kreeg, maar is een erfelijke ziekte die in de familie van zijn vader Jaap voorkomt. Het gevolg hiervan is dat bloed minder snel stolt dan zou moeten. “Jaap heeft die ziekte en zijn moeder ook”, vertelt Kim aan Privé.

Ook laat ze weten dat dat wel eens de reden kan zijn waarom haar bevalling zo moeizaam verliep en lang duurde. “Omdat ze wisten dat de ziekte in Jaaps familie voorkomt, konden ze bij mijn bevalling geen vacuümpomp gebruiken. Dit uit angst dat de druk op Mucks hoofdje een hersenbloeding zou veroorzaken. Ik moest het daarom volledig op eigen kracht doen en daarom ben ik drie uur aan het persen geweest.”

Afwachten

Momenteel is het een kwestie van afwachten. Een eerdere test op de ziekte is namelijk mislukt en de artsen moeten erg voorzichtig zijn met het afnemen van bloed. “Ze hebben hem wel een aantal keer proberen te prikken, wat hem veel pijn heeft gedaan. Dat moet straks allemaal nog een keer en dat is uiteraard geen fijn vooruitzicht.”

Als Muckepuck de diagnose krijgt, zullen Kim en Jaap altijd extra alert moeten zijn. “Muck zal dan ook altijd een speciaal bandje moeten dragen. Als hem iets overkomt en hij belandt in het ziekenhuis, dan moet men daar weten wat hij heeft, voor ze ook maar iets met hem doen. Moet hij bijvoorbeeld geopereerd worden, dan moeten ze hem een injectie geven om zijn bloed te laten stollen. Het kan dus wel zijn dat we levenslang hebben.”

De kans dat het jongetje de ziekte heeft is nog altijd 50%, maar toch denkt Kim de uitkomst al te weten. “Muck heeft bijvoorbeeld al sinds zijn geboorte een bultje op zijn hoofd dat nogal traag geneest en dat is geen goed voorteken.” Daarentegen blijven de kersverse ouders wel positief. “Maar dan nog: ook mét deze ziekte kun je een gelukkig leven leiden hoor, kijk maar naar Jaap! We staan er positief in en we weten in ieder geval wat we moeten doen.”

Lees ook: Kim Kötter deelt foto’s van net na de bevalling

Bron: Privé, Beeld: ANP

Laatste nieuws