Heftig: Dit kan de reden zijn dat je niet afvalt, wat je ook doet

Reem Salameh, is altijd aan de stevige kant geweest. Het maakte haar onzeker en toen ze naar de universiteit ging, werd...

Reem Salameh, is altijd aan de stevige kant geweest. Het maakte haar onzeker en toen ze naar de universiteit ging, werd het er niet beter op. Ze kwam ruim 20 kilo aan, maar ze bleef erbij dat het kwam door deze nieuwe fase in haar leven. Opvallend is dat Reem gewoon thuis woonde, gezond at en helemaal niet te vinden was in de party scene. Na vijf jaar lang diëten, letten op haar voeding en talloze afwijzingen van artsen werd er bij Salameh lipoedeem geconstateerd. Iets wat ze nooit heeft aan zien komen.

Minder eten, meer sporten

“Op een gegeven moment dacht is: ‘moet ik nu gewoon opgeven en mijn gewicht accepteren?!'”, vertelt Reem aan Marie Claire US. De 24-jarige woog op dat moment ruim 90 kilo en was slechts 1.67 meter lang. “Het was erg frustrerend. Ik ging van dokter naar dokter, maar ik hoorde continu hetzelfde: ‘Oh, je moet gewoon gezonder eten en meer sporten.’

Oorzaak?

Doktoren weten nog steeds niet helemaal wat de oorzaak is van lipoedeem. Voornamelijk vrouwen hebben last van de aandoening. Het komt vaak voor in de puberteit en tijdens de zwangerschap en overgang wordt het alleen maar erger. Veel doktoren denken dan ook dat het te maken kan hebben met de hormonen, legt dr. Karen Herbst van de University of Arizona College of Medicine, uit. Wat ook zo is, is dat het vaak voorkomt in de familie en dat er daardoor gesuggereerd wordt dat het genetisch is bepaald. Wat er echter exact onder de huid gebeurt, blijft onduidelijk. Het betreft grote hoeveelheden vet die ongelijkmatig verdeeld zijn onder de huid van de heupen, dijen, knieën en onderbenen. Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie: de afwijkende vetverdeling doet zich voor aan voor aan beide zijden, in tegenstelling tot lymfoedeem, dat zich ook aan één been of één arm kan voordoen.

Lipo

Als een patiënt wordt gediagnostiseerd met lipoedeem, kan de behandeling moeilijk zijn. Onder andere oefeningen zoals zwemmen en wandelen, houden het lymfestelsel op gang en een dieet dat rijk is aan antioxidanten bestrijdt ontstekingen. Desondanks is deze aandoening er een die niet zomaar te behandelen is met een dieet of veel sporten. Vaak blijft er dan ook maar één effectieve behandeling over voor de patiënten, namelijk liposuctie. Iets wat doorgaans niet zomaar gedekt wordt door de verzekering.

Ook de 24-jarige Salameh had geen keus en koos voor de operatie. “Het voelt alsof iemand me, net als een ballon, heeft lek geprikt met een naald en dat ik langzaam leegloop.” Binnen één jaar verwacht ze zichtbare resultaten te zien. “Deze hele ervaring heeft me geleerd om te blijven vechten voor mezelf”, sluit ze af.

Lees ook: Shocking: “Het was afvallen of doodgaan.”

Bron: Marie Claire US, Lymfoedeem.com

Laatste nieuws