Echte reden dat Primark kleding zo goedkoop is

De Primark-filialen schieten als paddenstoelen uit de grond en de winkel is favoriet van velen. Primark dankt zijn popul...

Lees ook

De Primark-filialen schieten als paddenstoelen uit de grond en de winkel is favoriet van velen. Primark dankt zijn populariteit immers aan de leuke, on trend kleding voor een een prikkie. Dat neemt echter niet weg dat men ook vraagtekens zet bij die extreem lage prijzen, want hoe is dat toch mogelijk? De Ierse keten legt het haarfijn uit.

Laag, lager, laagst

De lage prijzen die Primark hanteert, ligt aan een vijftal dingen:
1. Primark adverteert niet;
2. Ze bestellen op voorhand in enorm grote aantallen met minder marge;
3. De transportkosten liggen laag;
4. Ze betalen hun leveranciers snel uit;
5. Én ze laten hun kleding in lagelonenlanden.

Máár het feit dat de kleding in lagelonenlanden landen wordt geproduceerd, wil niet zeggen dat de werkomstandigheden slecht zijn, aldus Katharine Stewart die verantwoordelijk is voor Primarks ethiek aan de Belgische nieuwssite Het Laatste Nieuws (HLN).

Strenge eisen

“Primark heeft zelf geen eigen fabrieken, en de fabrieken waarin we onze kleren laten maken delen we voor 98% met andere bekende merken. En dan niet alleen met ketens maar ook met dure labels. Omdat we het zo belangrijk vinden dat onze kleren in goede werkomstandigheden worden gemaakt, laten we zeer regelmatig controles uitvoeren door een eigen team bestaande uit 65 specialisten. Per jaar doen zij zo’n 2.000 doorlichtingen waarbij kritisch wordt gekeken of de omstandigheden wel voldoen aan de gedragscode van Primark. We zijn daar zeer streng in, en werken alleen samen met fabrieken die voldoen aan de normen die wij van hen eisen,” vertelt Stewart aan HLN.be.

Stewart benadrukt ook dat ze de lonen van de werknemers graag ziet stijgen, maar dit niet in eigen hand heeft omdat Primark niet de eigenaar is van de fabrieken waarin hun kleren worden gemaakt.

Beeld: Getty, Bron: Primark, HLN.be

Laatste nieuws

Zie ook