Hoe die oversteekknoppen bij een kruising nou echt werken

Ook weleens het gevoel gehad dat die oversteekknoppen bij een kruising totaal niet werken? Je bent niet de enige. Het li...

Ook weleens het gevoel gehad dat die oversteekknoppen bij een kruising totaal niet werken? Je bent niet de enige. Het lijkt wel alsof ze er alleen maar zijn voor de sier. Of toch niet…

Controle

Zo springt het verkeerslicht ook gewoon op groen, als je niet op de oversteekknop drukt. Althans, in de meeste gevallen dan. Maar waarom zitten ze er dan nog? Het heeft namelijk ook iets te maken met de controle die je wil hebben over de handelingen die je verricht. De Volkskrant zegt dat uit tal van psychologie-experimenten blijkt dat mensen denken controle te hebben door op zo’n oversteekknop te drukken. Volgens Ellen Langer, psychologe van Yale University, loodst deze ‘denkfout’ mensen door hun dagelijks leven heen. Zo wordt er bijvoorbeeld ook flink getoeterd als iemand volgens jou verkeerd rijdt en als de tv het niet doet geef je de televisie een klap. Dit helpt eigenlijk helemaal niet, maar die controlewaan geeft je waarschijnlijk gemoedsrust.

Detectoren

Verkeersregeltechnicus Eric Greweldinger heeft bevestigd dat de oversteekknoppen gemaakt zijn om nietsvermoedende fietsers op die manier gerust te stellen. Er zitten namelijk bepaalde detectoren in de grond die bij veel kruisingen fietsers al oppikken voordat ze de knop indrukken. Heb je je hele leven dan voor niets op al die vieze knoppen zitten drukken? Eric legt uit dat de detectoren niet overal liggen en dat voetgangers sowieso niet opgepikt worden. Het kan dus geen kwaad om op de knop te drukken, maar in de meeste gevallen heeft het dus weinig zin.

Lees ook: Vanaf nu loop je nooit meer met je mobiel

Bron: De Volkskrant Beeld: Istock

Laatste nieuws