Zorgelijk nieuws over de pil?

Voor iedereen die de pil slikt, zal dit niet als een verrassing komen: je kunt last hebben van vreetbuien, je kunt soms...

Lees ook

Voor iedereen die de pil slikt, zal dit niet als een verrassing komen: je kunt last hebben van vreetbuien, je kunt soms ineens in huilen uitbarsten en de rest van je hormonen slaan soms ook gigantisch op hol. Volgens Metro is uit nieuw onderzoek echter gebleken dat de gevolgen nog erger kunnen zijn.

Antidepressiva

Onderzoekers aan de Universiteit van Kopenhagen in Denemarken bestudeerden één miljoen vrouwen tussen de 15 en 34 jaar die hormonale conceptie gebruiken. Hun conclusie: vrouwen die de gecombineerde pil, zoals microgynon 30 of cilest, gebruiken, hebben 23 procent meer kans om antidepressiva voorgeschreven te krijgen. Bij vrouwen die de anticonceptie met progestagenen gebruiken, zoals een minipil of een hormoonspiraaltje, had 34 procent kans om antidepressiva voorgeschreven te krijgen of zelfs gediagnosticeerd te worden met een depressie.

Risicogroepen

Volgens de onderzoekers is het zorgwekkende aan het onderzoek dat de hoogste risicogroepen jonge vrouwen tussen de 15 en 19 jaar zijn. De vrouwen in deze leeftijdscategorie die de combinatiepil nemen zouden maar liefst 80 procent meer kans hebben om antidepressiva voorgeschreven te krijgen dan vrouwen die niet-hormonale anticonceptie gebruiken.

Andere factoren

Natuurlijk is het niet zo dat je per direct de pil moet gaan verbannen uit je leven. Zo zeggen de onderzoekers dat het verstandig is om goed te kijken naar de mogelijke bijwerkingen van de pil. Dr. Diana Mansour, vice president voor de klinische kwaliteit aan de Faculty for Sexual & Reproductive Healthcare, zegt dat grote getallen niet altijd gelijk staan aan goede wetenschap. Zo zouden er volgens haar te veel andere factoren meespelen die de geestelijke gezondheid kunnen beïnvloeden.

Bron: Metro Beeld: Istock

Laatste nieuws

Zie ook